c S

Mladi forum SD opozarja na pomanjkljivosti izobraževalnega procesa na daljavo

06.04.2020 07:36 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Mladi forum SD je v odprtem pismu, ki ga je naslovil na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Državni izpitni center (RIC), opozoril na pomanjkljivosti in neusklajenost izobraževalnega procesa na daljavo. Podal je tudi predloge za izvajanje letošnje mature. Najboljšo rešitev tako vidi v izvajanju preko spleta v omejenem obsegu.

"Pogrešamo objavo natančnih in enotnih smernic za srednje šole, ki bi določale oblike izvajanja pouka na daljavo. Srednje šole so po naših informacijah trenutno prepuščene same sebi, zato prihaja tudi do velikih razhajanj v načinu ter količini dela," so zapisali. Kljub pomanjkanju informacij pa se srednje šole učne načrte trudijo izvajati nemoteno, zato se jim podaljšanje šolskega leta v poletne počitnice ne zdi smiselno.

V pismu so opozorili tudi na negotovost dijakov zadnjih letnikov o poteku mature. Po njihovem mnenju zaradi trenutnih razmer zaradi epidemije koronavirusa matura na tradicionalen način ne bo izvedljiva, zato predlagajo, da se ta izvede v "občutno omejenem obsegu preko spleta", pri čemer bi moral biti vsem omogočen dostop do računalnika in spleta.

Prestavitev izvajanja mature v poletne mesece se podmladku SD ne zdi smiselna, saj bi bile počitnice še bolj okrnjene, zmanjšal pa bi se tudi časovni razmak med spomladanskim in jesenskim rokom mature.