c S

Fundacija za šport: za vrhunski šport 1,8 milijona evrov

26.03.2020 13:55 Ljubljana, 26. marca (STA) - Fundacija za šport (FŠO) kljub pandemiji koronavirusa nadaljuje s svojim delom, z ocenjevanjem vlog iz razpisa za letošnje leto, v katerem naj bi bilo razdeljeno 8,5 milijona evrov. Po besedah predsednika sveta FŠO Aleša Remiha bo od petka na voljo skoraj 1,8 milijona evrov za vrhunski šport, ki je ta čas ustavljen.

"V sredo je svet FŠO na podlagi pravilnika na dopisni seji sprejel razdelitev sredstev na področju vrhunskega športa. Razdelil je 1.795.029,28 evrov. Ta sredstva bodo prejele nacionalne panožne športne zveze takoj. Že jutri bomo pošiljali po elektronski pošti pogodbe in ko jih dobimo izpolnjene in poslane nazaj, prav tako po elektronski športi, bomo nakazali tudi denar. FŠO je znova pokazala, da je zelo pomembna organizacija za delovanje in sofinanciranje našega športa in je prva nakazala sredstva," je v pogovoru za STA zatrdil Remih.

"Člani sveta FŠO smo se odločili, da v teh časih pomagamo vrhunskemu športu najhitreje kar je mogoče, zato bo tri četrtine dobil že vnaprej, da ublažimo krizne razmere, saj je šport v preprečevanju širjenja virusa covid-19 ustavljen, športne organizacije pa posledično brez sredstev," je povedal Remih.

Pozval je državo, da v okviru sistemskih ukrepov v času krize najde rešitve tudi za šport, ki jih je že predlagal Olimpijski komite Slovenije. Iz državnega proračuna bo sistemski denar v šport prišel šele v drugi polovici leta. Rok za prijavo na javni razpis za izbor izvajalcev letnega programa športa na državni ravni so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zaradi kriznih razmer podaljšali do 15. maja.

"FŠO je od leta 2013 do 2018, pretežno zaradi davka na srečke, ki je bil sprva v času hude finančne krize v državi sprejet kot interventni davek, a še vedno velja, povprečno izgubila okrog milijon in pol evrov na letni ravni. To je športu povzročilo veliko škode, zato državi predlagamo, da v sklopu sedanjih ukrepov za blažitev te krize ta davek zdaj ukine," je spomnil Remih.

Fundacija namreč veliko večino denarja dobi iz koncesijskih dajatev iz iger na srečo Loterije Slovenije in Športne loterije. Tako kot tudi sestrska Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki jo je, kot tudi FŠO, leta 1998 ustanovil državni zbor. Fiho od Športne loterije dobi skupaj 20 odstotkov od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 80 odstotkov. Obratno je pri FŠO.

"Pri igrah na srečo se, kar se tiče FŠO, trenutno še ne pozna upad prometa obeh loterij, se pa bo zaradi pandemije in ukrepov za njeno ustavitev v aprilu, kar igralnice, iz katerih tudi dobimo nekaj denarja, ne delujejo. Veliko večino pa prispevajo obe loteriji, športnih dogodkov ni, kar je hud udarec za Športno loterijo, manj je tudi dejavnosti Loterije Slovenije, ki je morala med drugim začasno zapreti veliko prodajnih mest," je navedel Remih.

Po projekcijah iz lanskega leta naj bi FŠO v letošnjem letu za slovenski šport namenila 8,5 milijona evrov, okrog deset odstotkov več kot lani. Športne organizacije pa so v lanskem enomesečnem razpisnem roku zaprosile za kar 117,4 milijona evrov.