c S

Z izobraževanjem na daljavo od danes tudi tiste šole, ki ga prejšnji teden še niso izvajale

23.03.2020 17:45 Ljubljana, 23. marca (STA) - Izobraževanje na daljavo so danes začele izvajati tudi šole, ki minuli teden tega še niso izvajale, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kljub nekoliko večji obremenjenosti sistema ugotavljajo, da večjih težav pri delovanju podpornih sistemov niso zaznali.

Šolanje na daljavo poteka prek elektronske pošte, spletnih strani, socialnih omrežij in spletnih učilnic, ki so jih na Spletnem izobraževalnem omrežju odprle šole. Pomoč nudi tudi Televizija Slovenija, ki skupaj z ministrstvom in zavodom za šolstvo sodeluje pri pripravi posebnega programa za učence osnovnih šol.

V prvem tednu, odkar so šole zaradi epidemije novega koronavirusa zaprte, je bilo v izobraževanje na daljavo vključenih 122.500 učencev in 14.000 učiteljev. Podatki so za srednje šole še boljši, saj je bilo izobraževanja s strani skoraj 400 profesorjev deležnih 40.000 dijakov, je v soboto sporočila ministrica. Težave z učenjem na daljavo ima okoli 700 otrok, ker doma nimajo računalnika ali interneta oziroma je doma več otrok in premalo računalnikov.

Ministrstvo je v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo od šol pridobilo podatke o številu tistih učencev in dijakov, ki na domu nimajo računalnika in povezave z internetom. Šole prosijo, da v takšnih primerih opremo (računalniki, tablice), ki na šolah trenutno niso v uporabi, za čas trajanja izrednih ukrepov začasno takšnim učencem posodijo. Nekatere šole so to že samoiniciativno storile, za kar se jim na ministrstvu zahvaljujejo, so navedli v sporočilu za javnost.

Dodali so, da intenzivno urejajo vse potrebno za uresničitev pobude donatorjev, ki so jo prejeli, za pomoč učencem in učenkam pri zagotovitvi računalniške opreme, brezplačnega interneta in ostale IT opreme, ki jo potrebujejo v procesu izobraževanja na daljavo. Vsem učenkam in učencem v državi želijo zagotoviti enake možnosti dostopa do e-izobraževanja na daljavo.

S predstavniki stroke, na čelu z Zavodom RS za šolstvo, ministrstvo te dni intenzivno vodi tudi pogovore za pripravo smernic za izobraževanje na daljavo, za spremljanje začrtanih ciljev učnega procesa in načinov za kasnejše preverjanje znanja.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je po prvem tednu izobraževanja na daljavo danes na vse zaposlene v vzgoji, izobraževanju, znanosti in športu naslovila pismo zahvale. "Nihče od nas ne ve, koliko časa bo trajalo, nam je pa vsem skupaj vaš odziv pretekla tedna povedal, da vemo, da bomo zmogli," je zapisala.

Zagotovila je, da so na ministrstvu pozorni na številne odzive prvega tedna, da sproti proučujejo sistemske probleme in zanje v sodelovanju s pristojno stroko iščejo rešitve. "O vsem vas bomo sproti in aktivno obveščali, vas pa na tem mestu naprošam, da skrbite za nadaljnje ohranjanje učnega procesa otrok, dijakov in študentov, kar nam bo omogočilo, da bosta šolsko in študijsko leto lahko čim bolj urejeno izpeljana in zaključena," je pozvala Kustečeva.

Zaposlenim v vzgoji in izobraževanju je ministrica izrekla tudi spoštovanje, zahvalo in ponos, saj celotni družbi z zgledom in pogledom na današnje čase pomagajo, da lahko gremo dalje, s svojim odnosom pa sporočajo, da je treba imeti železno voljo za premagovanje preizkušnje, ki jo je poslala narava.