c S

Ob rasti števila okuženih vlada razmišlja o ukrepu ostajanja v lastni občini

22.03.2020 07:10 Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji še naprej raste. Okužbe ponekod izstopajo, vlada pa pripravlja ukrep, po katerem bi morali prebivalci ostati v svojih občinah. Premier Janez Janša pa je kot ukrep za blažitev posledic epidemije napovedal nov paket ukrepov, tudi krizni dodatek za upokojence in ranljive skupine.

V Sloveniji so do 14. ure okužbo z novim koronavirusom potrdili pri skupaj 383 ljudeh, kar je 42 več kot v petek. To je drugi največji porast okužb po 13. marcu, ko je število potrjenih okužb v enem dnevu naraslo za 45. Doslej so opravili 12.162 testiranj, od petka jih je bilo opravljenih 1182.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 29 bolnikov s covidom-19, torej šest več kot v petek. Med njimi jih je šest še vedno v enoti intenzivne terapije. Na UKC Maribor se tako kot v petek zdravi skupno 11 bolnikov. Med njimi sta dva v intenzivni enoti, oba intubirana in v stabilnem stanju.

Po podatkih, ki jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje prejel do 10. ure, 130 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 65 iz savinjske, 35 iz podravske, 24 iz gorenjske, 16 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, štirje iz posavske ter trije iz zasavske regije.

Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 85, sledita Šmarje pri Jelšah (41) in Metlika (25). Zaskrbljujoč je podatek, da je število okuženih v Šmarju od petka poskočilo za osem.

V Šmarju pri Jelšah največje število okuženih prihaja iz tamkajšnjega doma upokojencev, kjer je okužba potrjena pri 14 oskrbovancih in štirih zaposlenih. Še pet stanovalcev ima povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi. Občino je tudi zato danes obiskal premier Janša.

Vlada medtem pripravlja ukrep, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah, je povedal uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin. Kot je dodal, je sicer do morebitne uveljavitve ukrepa še nekaj dni. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je povedal, da se omejevalni ukrepi ne bodo sprostili, dokler ne bo zajezena širitev koronavirusa oziroma dokler ne bo dovolj zaščitne opreme.

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so do 14. ure skupaj razdelili že 1,2 milijona kosov opreme. Od tega so 570.000 kosov razdelili bolnišnicam, 186.000 kosov domovom za ostarele, 356.000 kosov državnim organom, 69.000 kosov silam za zašito, reševanje in pomoč ter 18.000 kosov ostalim.

Opremo delijo po prioritetah, kjer so prva prioriteta zdravstveni domovi, bolnišnice, lekarne, domovi in zavodi za ostarele ter varstvenodelovni centri. Do 17. marca je po njihovih podatkih za zaščitno opremo zaprosilo 280 zdravstvenih ustanov, od tega jih je 70 opremo že prevzelo, za ostale je pripravljena na prevzem.

Vlada skuša medtem posledice, ki jih povzroča epidemija novega koronavirusa, čim bolj omiliti. Premier Janša je tako sporočil, da bo v ponedeljek sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem, je napovedal.

"Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki," je napovedal premier in pojasnil, da so zato oblikovali strokovno skupino za pomoč ministrstvom. Vodil jo bo Matej Lahovnik.

Potem ko je vlada v četrtek sklenila plače ministrov in državnih sekretarjev umestiti v najvišji plačni razred, ki je predviden zanje, je zdaj napovedala znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije. Za čas epidemije je napovedala tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva.

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo. Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Zakonski paket se bo nanašal tudi na pomoč gospodarstvu. Vlada bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in določila splošni okvir za povračilo, je napovedala.

V Zbornici - Zvezi ter sindikatih s področja zdravstva in socialnega varstva so medtem zaradi epidemije ustanovili krizno skupino za podporo izvajalcem zdravstvene in babiške nege ter oskrbe in sodelavcem v zdravstvenih in socialno varstvenih zavodih.

V SD pa so ocenili, da nekateri ukrepi vlade predstavljajo grožnjo demokraciji, zato so napovedali, da bodo v prihodnjih dneh poskušali popraviti očitne napake vladajočih.

Zaradi epidemije so bile šole ta teden zaprte, tako bo tudi prihodnji teden. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport po prvem tednu izobraževanja na daljavo ugotavljajo, da to poteka bolje od pričakovanega. V tovrstno izobraževanje se je doslej vključilo 380 od skupaj 455 osnovnih šol, ostale spodbujajo, naj to še naredijo, je povedala ministrica Simona Kustec.

V tovrstno izobraževanje bilo po njenih besedah vključenih 122.500 učencev in 14.000 učiteljev, medtem ko so podatki za srednje šole še boljši, izobraževanja je bilo s strani skoraj 400 profesorjev deležnih 40.000 dijakov.

Po podatkih ministrstva je 700 otrok, ki imajo težave z učenjem na daljavo, ker doma nimajo računalnika ali interneta oziroma je doma več otrok in premalo računalnikov. Tem skušajo šole zaenkrat pomagati s svojimi računalniki, nekaj računalnikov je ponudilo ministrstvo, nekaj pa jih nameravajo zagotoviti s pomočjo donatorjev. "Tam, kjer je težava internet, pa smo že dobili zavezi Telekoma in A 1, da bodo naredili vse, da težavo rešimo," je dejala ministrica.

Za maturo in nacionalno preverjanje znanja na ministrstvu po besedah Kustečeve še vedno načrtujejo, da bosta potekala v za to predvidenih rokih, če to ne bo mogoče, pa bodo na ministrstvu iskali "življenjske rešitve".

Prijavni rok za vpis v višje in visoke šole je bil že podaljšan do 9. aprila, rok za vpis v srednje šole, ki je bil predviden do 2. aprila, pa bo po besedah ministrice tudi prestavljen: "Devetošolci, ki so prijavnice že poslali na izbrano srednjo šolo ali to nameravajo še narediti, lahko to naredijo. Prijavnice bodo sprejete in upoštevane."

Po vsej Sloveniji je sicer zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Vladni odlok predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili.

Opolnoči so začele veljati spremembe odloka, s katerimi je vlada minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšala na 18. uro. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Ljubljana, 21. marca (STA)
Foto: STA