c S

Prvi teden pouka na domu minil brez večjih težav

20.03.2020 18:15 Ljubljana, 20. marca (STA) - Po prvem tednu pouka na domu delo poteka dobro, ugotavljajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Učenci se v spletne učilnice najpogosteje prijavljajo v jutranjih in večernih urah. Okoli desete ure svoje obveznosti v Arnesovih učilnicah opravlja kar 15.000 učencev. A učitelji večinoma komunicirajo preko elektronske pošte.

V ponedeljek so pri izobraževanju na daljavo zabeležili nekaj začetnih težav. Že v torek pa je izobraževanje potekalo bolj tekoče. V spletne učilnice se je prijavilo več učencev, zato je bil bolj razpršen tudi podatkovni promet, kar je pripomoglo k stabilnosti sistema.

Danes sta se o izkušnjah v prvem tednu izobraževanja na daljavo pogovarjala ministrica za izobraževanje Simona Kustec in predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden. Strinjala sta se, da se z izobraževanjem na daljavo v tem času nadaljuje. Spregovorila sta tudi o težavah in primerih dobre prakse, so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo prihodnji teden v izobraževanje na daljavo vključile vse šole. "Verjamem, da bomo v nov teden vstopili še bolj odločni. Če bomo hodili naprej po poti, ki smo si jo skupaj zastavili v tem tednu, bomo lahko prišli do našega skupnega cilja: uspešnega konca šolskega in študijskega leta," je ob tem dejala Kustečeva.

Zavod za šolstvo je pripravil tudi priporočila in nasvete za učitelje, ki jih lahko pedagogi najdejo na spletni strani slovenskega izobraževalnega omrežja.

Na Radioteleviziji Slovenija pa pripravljajo dopoldanski in popoldanski program z izobraževalnimi, informativnimi in razvedrilnimi vsebinami za mlade. Te je mogoče spremljati na prvem programu Televizije Slovenija med 9.10 in 11.20 ter na drugem programu televizije med 8. in 9. uro ter med 18.30 in 19.30.

Šole in vrtce je vlada zaradi epidemije novega koronavirusa zaprla od ponedeljka do preklica. Prepoved pa se nanaša tudi na srednje šole, višje strokovne šole, domove za učence, organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojne visokošolske zavode.