c S

V reševanje krize zaradi koronavirusa se vključuje tudi ljubljanska univerza

19.03.2020 18:15 Ljubljana, 19. marca (STA) - Ljubljanska univerza zaradi epidemije koronavirusa skuša procese dela ohranjati v teku, kolikor se le da in v največjem možnem obsegu skrbi za dobrobit družbe. V pomoč državljanom so priskočile številne članice, najbolj izpostavljeni sta medicinska in zdravstvena fakulteta. Samo v klicnem centru dela 70 njihovih študentov, so sporočili z univerze.

Kljub neugodni situaciji, ki jo imajo na medicinski fakulteti predvsem glede izvajanja kliničnega pouka, in je situacija resna, je po drugi strani morala po besedah dekana Igorja Švaba visoka - tako pri učiteljih kot tudi pri študentih. Nekateri redno delajo od doma po 12 ur na dan. "K reševanju situacije v državi smo pristopili širše, tudi z aktivnostmi, ki niso del naše formalne odgovornosti," je opozoril. Tako v vladnem klicnem centru, ki prebivalcem omogoča dostop do zanesljivih informacij o epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji, deluje okoli 70 njihovih študentov višjih letnikov.

Študenti so pod nadzorom in mentorstvom strokovnjakov medicinskih strok in predstavnikov ministrstev od začetka delovanja klicnega centra odgovorili na več 10.000 klicev državljanov, več kot 1100 klicev na dan, je pojasnil. Dodal je, da nekateri tehnični sodelavci na dentalni medicini, ki so zaposleni na fakulteti, za ljubljanski univerzitetni klinični center opravljajo strokovno dejavnost, pa čeprav bi lahko po zakonu delali tudi od doma. Večina kliničnih učiteljev na fakulteti je trenutno po navedbah Švaba usmerjenega v zagotavljanje zdravstvenega varstva, čeprav pouk poteka. Delo na inštitutih pa se mora nadaljevati nemoteno.

Študenti medicinske in zdravstvene fakultete so se odzvali tudi na prošnjo Rdečega križa Slovenije (RKS) za prostovoljstvo pri izvajanju nalog in aktivnosti v Enoti za oskrbo bolnikov RKS, ki deluje v mobilnem stacionarju.

Ukrepanju v razmerah epidemije koronavirusa se dnevno pridružujejo tudi druge članice ljubljanske univerze. Tako na primer na pedagoški fakulteti deluje psihosocialna svetovalnica študente, kjer so svetovalci v času zaprtja fakultete dostopni prek spleta. Raziskovalci fakultet za elektrotehniko in za strojništvo sodelujejo pri sestavljanju večjega števila respiratorjev, veterinarska fakulteta pa je izdala nasvete za lastnike živali.