c S

V študentskem svetu deloma uspešni z opozorili o nepopolnosti odloka o zaprtju študentskih domov

17.03.2020 17:22 Ljubljana, 17. marca (STA) - V študentskem svetu stanovalcev Študentskih domov v Ljubljani pravijo, da so bili z opozorili, da je odlok države o zaprtju študentskih domov nepopoln, delno uspešni. NIJZ je tako izdal napotke, da naj se tisti, ki so bili v stiku z okuženimi ali kažejo simptome, samoizolirajo v študentskem domu. Uprava zaenkrat tudi ne izseljuje nikogar.

V študentskem svetu stanovalcev Študentskih domov v Ljubljani so namreč v nedeljo opozorili, da je odlok države, s katerim so od ponedeljka zaprti vsi študentski domovi, nepopoln. Po odloku so morali vsi študentje, ki so prebivali v študentskem domu, slednjega zapustiti. Izvzeti so študentje, ki imajo v študentskem domu stalno prebivališče, študentske družine, študentje tujci in gostujoči profesorji, ki jim je zaradi trenutnih razmer onemogočena vrnitev.

V študentskem svetu pa so ob tem opozorili, da v odloku še zdaleč niso zavzete vse skupine študentov, ki bi morale ohraniti pravico do bivanja v študentskem domu. Iz uredbe bi morali biti po njihovem med drugim izvzeti študentje, ki so v samoizolaciji, ker imajo doma rizične skupine starih staršev ali kroničnih bolnikov, študentje, katerih delodajalci zahtevajo, da ostanejo na delovnem mestu, in študentje, ki zaradi zapiranja javnih prevozov ne morejo oditi domov.

Da je vladni odlok nezakonit in nespameten, meni tudi pravnica Barbara Rajgelj, saj meni, da posega v več ustavno zagotovljenih pravic stanovalcev, med drugim v človekovo pravico do zasebnosti in v nedotakljivost stanovanja. Sobe v študentskem domu po njenem ne sodijo pod pojem javno mesto, saj da gre za zasebni prostor. V uporabo zasebnega prostora pa na podlagi zakona o nalezljivih boleznih ni mogoče poseči, je opozorila v ponedeljek.

V študentskem svetu stanovalcev študentskih domov so pojasnili, da so na mnenje pravnice že opozorili upravo Študentskih domov v Ljubljani. Kot so zapisali, sicer razumejo razloge, ki so botrovali sprejetju ukrepa, saj nekateri študentje širjenja virusa niso jemali dovolj resno, a da to ne spremeni dejstva, da je ukrep pomanjkljiv.

Na vse skupaj so opozorili tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, od katerega so v ponedeljek dobili obvestilo, da bodo prejeli obrazložitev ukrepov po študentskih domovih, vendar te za zdaj še ni, so navedli za STA.