c S

Sviz poziva članstvo k aktivnemu in racionalnemu odzivu na zaščitne ukrepe oblasti

17.03.2020 15:52 Ljubljana, 17. marca (STA) - Izvršilni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na današnji seji članstvo pozval k aktivnemu in racionalnemu odzivu na zaščitne ukrepe oblasti za zajezitev širitve okužb z novim koronavirusom. Za morebitne potrebe karantene obolelih je Sviz ponudil tudi vseh svojih 34 počitniških stanovanj.

Kot je na izredni seji, ki jo je izvedel na daljavo, ugotovil izvršilni odbor Sviza, izredne razmere v državi od vseh zahtevajo hitro prilagajanje in spreminjanje prioritet.

Izvršilni odbor pri tem ugotavlja, da je prva naloga in dolžnost tako vodstva sindikata kot celotnega članstva, da vsak zase in vsi skupaj prispevajo k omejevanju širitve okužb z novim koronavirusom.

Hkrati je izvršilni odbor sindikata izpostavil potrebo po zavesti in zavedanju, da je na preizkusu uresničevanje osnovnega principa delovanja sindikata načelo solidarnosti. "Ob medsebojni solidarnosti je še zlasti pomembna solidarnost z obolelimi, v kar spada tudi aktivno in odločno zavračanje in preprečevanje šikaniranja okuženih," so zapisali.

Navedli so še, da se je Sviz danes pozitivno odzval na prošnjo Občine Dobrna, da jim za primer, ko bi morda potrebovali dodatne namestitvene prostore za osamitev okuženih s koronavirusom, da na voljo počitniško stanovanje, ki ga ima v Dobrni. Hkrati je izvršilni odbor sindikata sklenil, da ponudi v uporabo vseh svojih 34 počitniških stanovanj, če bi bila potrebna za karanteno obolelih.

Sindikat je še opozoril, da je izjava ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, da se bo pouk najverjetneje podaljšal v poletje, negativno vplivala na vnemo učencev in učiteljev, izkazano ob vzpostavljanju pogojev za učenje na daljavo. Sviz je ministrico že zaprosil za sestanek, ki bi bil v prvi vrsti namenjen sodelovanju sindikata pri omejevanju širitve okužb s koronavirusom, so še sporočili.