c S

Težave pri učenju na daljavo predvsem v veččlanskih družinah brez zadostnih računalnikov

17.03.2020 13:17 Ljubljana, 17. marca (STA) - Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se je srečala s predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol, šol s prilagojenim programom in glasbenih šol. Tudi ravnatelji ugotavljajo, da so starši resno vzeli pouk na daljavo, a se pojavljajo težave zlasti pri veččlanskih družinah, kjer vsak otrok nima svojega računalnika za učenje.

Ravnatelji so ministrici predstavili stanje in opažanja ob zaprtju šol. Vprašanja so se nanašala predvsem na pouk na daljavo.

Se pa pojavljajo posamezni primeri veččlanskih družin, ki ne zmorejo izvrševati procesa učenja na daljavo, ker za to nimajo tehničnih zmožnosti, v smislu več računalnikov na gospodinjstvo. Tega problema se zavedajo tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je dejala ministrica in dodala, da iščejo rešitve, saj "šolskega leta res ne bi radi podaljšali", so sporočili z ministrstva.

Staršem, ki imajo več otrok, ministrica predlaga, da otrokom svetujejo, naj se učijo tudi na klasičen način, torej s pomočjo učbenikov in delovnih zvezkov. "Tudi v kriznih razmerah smo odgovorni za to, da se učni proces nadaljuje, četudi na drugačen način kot običajno, a zagotovo je to nujno," so se strinjali udeleženci sestanka.

V ponedeljek so namreč vse vzgojno-izobraževalne ustanove v Sloveniji zaprle vrata, gre za ukrep, s katerim želijo zajeziti širjenje novega koronavirusa. Otroci imajo navodilo, da se učijo na daljavo, tudi prek spletnih vsebin. Je pa že prvi dan prišlo do težav s preobremenjenostjo spletnih strani, ki ponujajo te vsebine.