c S

Ministrstvo z okrožnico za vrtce in varuhe na domu

13.03.2020 13:21 Ljubljana, 13. marca (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je zaradi epidemije koronavirusa danes odposlalo okrožnico za vrtce in varuhe na domu. Vsi vrtci, javni in zasebni, bodo s 16. marcem zaprti. Dejavnost prenehajo opravljati tudi varuhi predšolskih otrok na domu. Starši so za čas, ko bodo vrtci zaprti, plačila oproščeni, enako starši, ki bodo koristili nujno varstvo.

V okrožnici, ki so jo pripravili skupaj s predstavniki Združenja občin Slovenije in Skupnostjo vrtcev Slovenije, so zapisali, da bodo vrtci in varuhi predšolskih otrok dejavnost predvidoma lahko nadaljevali s 30. marcem, kar pomeni, da je v tem času prepovedano delovanje vseh vrtcev in opravljanje varstva predšolskih otrok na domu, so sporočili z ministrstva.

Dovoljene bodo izjeme, nujno varstvo otrok bo organizirano le za otroke, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo. Organizacija nujnega varstva se dogovori izključno na ravni posamezne občine, z županom, poveljnikom civilne zaščite in ravnateljem vrtca. Nujno varstvo otrok se izkazuje s pisno izjavo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Edini pogoj, da se lahko predšolski otrok vključi v nujno varstvo je, da je otrok zdrav in da ne kaže znakov bolezni.

Do oblikovanja novih usmeritev ministrstvo priporoča, da delavci otroke sprejemajo pred vrtcem, otrokom pred vstopom v vrtec morajo nadeti zaščitne PVC copate. Otroku ob prihodu morajo izmeriti temperaturo, če kaže znake bolezni, je treba zagotoviti izolacijo in takoj organizirati prihod staršev. Od ponedeljka so zaposleni v vrtcu, ki so starši predšolskih otrok, upravičeni, da ostanejo doma zaradi varstva otrok. Višina nadomestila plače bo določena z interventnim zakonom.

Ravnatelj se mora o načinu izvajanja dela zaposlenih predhodno uskladiti z županom občine ustanoviteljice vrtca, za nujno vzdrževanje objekta mora določiti krizno skupino, ki prihaja na delo. Višino sredstev javnim vrtcem s strani občine bodo določili naknadno, ko bodo znani dejanski stroški vrtca od 16. do 29. marca. Podrobnejša navodila bodo uskladili z reprezentativnimi združenji občin na podlagi interventne zakonodaje.

V okrožnici so navedene tudi naloge ravnatelja, ki morajo od staršev pridobiti podatke o številu otrok, ki bodo nujno potrebovali varstvo. Na podlagi dejanskih potreb se bodo v občini dogovorili o vrtcu, ki bo zagotovil nujno varstvo.

Ravnatelj mora od danes do nedelje zdravim zaposlenim za izvajanje delovnih obveznosti odrediti ukrepe v skladu s četrtkovo okrožnico: opravljanje dela na domu, čakanje na delo zaradi varstva predšolskih otrok, odsotnost z dela zaradi varstva predšolskih otrok delavcev vrtca, določitev zaposlenih za nadaljnje opravljanje dela v vrtcu.

Postopke vpisa novincev v vrtec za šolsko leto 2020/21 morajo prilagoditi v skladu z navodili občin, vsi postopki imenovanja ravnateljev in vsi drugi postopki v vrtcu se prekinejo. Nadaljevali se bodo po odpravi izrednih ukrepov in ponovni vzpostavitvi normalnega delovanja vrtcev v državi, so navedli.

Na ministrstvu se zavedajo, da v tem trenutku še niso uspeli odgovoriti na vsa vprašanja, ki se pojavljajo, zato bodo v naslednjih dneh ta navodila sproti dopolnjevali in prilagajali razmeram, ki se naglo spreminjajo, so še zapisali v okrožnici.