c S

Poziv zveze aktivov svetov staršev za zagotovitev varstva za otroke

12.03.2020 21:13 Ljubljana, 12. marca (STA) - V zvezi aktivov svetov staršev glede zapiranja vrtcev in šol s ponedeljkom opozarjajo, da je treba nujno najti ustrezno rešitev za varstvo otrok, za katere starši ne bodo mogli poskrbeti sami, in da učni proces ne sme popolnoma zastati. V Svizu pozivajo k iskanju rešitve, kako uspešno zaključiti šolsko leto, in zagotovitvi pravic zaposlenih.

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije verjamejo, da so odgovorni ukrep zapiranja vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov dobro premislili, da bo čim bolj omejil škodo zaradi novega koronavirusa. "Verjamemo tudi, da so dobro premišljeni tudi podporni ukrepi staršem, ki jim bo zaprtje vrtcev in šol naložilo na ramena veliko breme," je za STA povedal predsednik zveze Anton Meden.

Ker vsi starši ne bodo mogli poskrbeti za varstvo sami iz različnih razlogov, v zvezi pričakujejo, da jim državne institucije pomagajo v prvi vrsti zagotoviti varnost za otroke. Ob tem je spomnil, da bodo otroci brez ustreznega varstva izpostavljeni drugim nevarnostim, zato je po njegovem mnenju nujno, da vse državne službe v prihodnjih dneh preverijo, za koliko otrok v ponedeljek starši ne bodo mogli poskrbeti sami, in najdejo ustrezno rešitev. Tudi od staršev pričakujejo, da se bodo potrudili, saj v takih razmerah lahko le sodelovanje vseh učinkovito rešuje skupno težavo, je prepričan Meden.

Kot drugo prioriteto je omenil učni proces, ki ne sme popolnoma zastati, pri čemer pričakuje aktivno vlogo šol in učiteljev ter podporo ministrstva, zavoda za šolstvo, Arnesa in drugih. Ob tem je izrazil upanje, da bodo aktivnosti, o katerih je bilo govora, kot so oddaje prek televizije, spletna podpora, pomoč računalniških podjetij, čim prej na voljo. "Tudi za otroke, ki nimajo možnosti za spremljanje navedenih spletnih oblik učenja, bo nujno treba najti ustrezne rešitve," je še dodal Meden.

Tudi predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan je za STA povedal, da se bodo organizirali, ko bodo dobili podrobna navodila od pristojnih. Omenil je možnost poteka pedagoškega procesa v osnovnih in srednjih šolah na daljavo, prek spletnih učilnic. Varstvo otrok po njegovem prepričanju ne pride v poštev. Če bi ga organizirali, potem zapiranje šol ni smiselno in bi bilo po njegovem mnenju boljše, da so šole odprte.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes ob napovedi zapiranja šol in vrtcev svojim članom in pristojnim političnim odločevalcem pisal, da razumejo posledice razsežnosti dogajanja in da so se znašli v izjemnih razmerah, ki od vseh zahtevajo hitro prilagajanje. Poudarili so, da je v tem trenutku bistvena solidarnost z obolelimi, ki predpostavlja tudi aktivno zavračanje in preprečevanje šikaniranja okuženih.

Zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov po mnenju sindikata odpira številna vprašanja, na katera bo treba odgovore od oblasti še pridobiti. Sviz je že opozoril, da ob tem zaprtju pričakuje ustrezno nadomestilo plače, in bo pri tej zahtevi vztrajal, zato v celoti podpira predlog ministra za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jerneja Pikala, da se za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki bodo zaradi zaprtja šol in vrtcev ostali doma, zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače.

Sindikat obenem poziva vlado, da se s sindikati v javnem sektorju čim prej dogovorijo o ukrepih, ki so potrebni za zavarovanje zdravja in varnosti javnih uslužbencev ter o statusu zaposlenih, ki bodo morali v karanteno ali v samoizolacijo, o njihovem plačilu in potrebni interventni zakonodaji.

"Hkrati moramo vsi deležniki skupaj čim prej domisliti, kako bomo pripeljali šolsko leto do ustreznega zaključka, za katero je že zdaj jasno, da se ne bo končalo v normalnih okoliščinah in da se bodo morali zaposleni temu prilagoditi v dobro vseh," so še zapisali v sporočilu za javnost.