c S

Župan za četrtek in petek napovedal odpoved pouka v OŠ Šmarje pri Jelšah

11.03.2020 22:46 Šmarje, 11. marca (STA) - Župan občine Šmarje pri Jelšah je nocoj na TVS napovedal, da pouk na osnovni šoli Šmarje pri Jelšah in na vseh podružnicah v četrtek in petek odpade. Pri eni od zaposlenih oseb na šoli so namreč potrdili okužbo z novim koronavirusom. Minister za zdravje Aleš Šabeder je v odzivu sicer dejal, da šola navodil za zaprtje ni dobila.

Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je v oddaji Odmevi povedal, da so se za ukrep odločili po popoldanskem sestanku. Dovoljenja za zaprtje po besedah župana s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za šolstvo sicer ni bilo, vendar so se za ta ukrep kljub temu odločili.

Kasneje je občina sporočila, da bo šola odprta in bo sprejela učence, ki ne bodo pravočasno obveščeni o omenjenem ukrepu. Tudi šolski avtobus bo vozil po ustaljenem jutranjem in popoldanskem voznem redu. Za varstvo otrok, ki bodo prišli v šolo, bo ustrezno poskrbljeno.

Na rezultate brisov, ki so jih odvzeli učencem in zaposlenim, še čakajo, na podlagi tega pa se bodo odločili, ali bo šola zaprta tudi od ponedeljka naprej.

Kasneje je dogajanje za Odmeve komentiral tudi minister za zdravje Šabeder. Kot je zatrdil, šola navodil o zaprtju (še) ni dobila. Povedal je, da trenutno poteka epidemiološka preiskava rezultatov testiranj, na podlagi katerih bi v četrtek skupaj s stroko sprejeli odločitev in podpisali odredbo o zaprtju šole, ki jo mora podpisati pristojni minister.

Omenil je, da sicer resno razmišljajo o zaprtju šol in vrtcev, ki "ga bo glede na zdajšnje širjenje okužb potrebno sprejeti". Na očitek, da mnogi menijo, da je že čas za to, je odgovoril, da "gre za to, da se ukrepi sprejemajo glede na trenutno situacijo", ki se spreminja iz ure v uro. Po njegovih besedah delajo vse, da bi ukrep sprejeli v pravem trenutku.