c S

Povzetek današnjega dogajanja v zvezi s koronavirusom v Sloveniji

11.03.2020 21:08 Ljubljana, 11. marca (STA) - Dober teden po prvi potrjeni okužbi s koronavirusom število primerov v Sloveniji raste, zaradi okužbe ene od učiteljic so danes zaprli osnovno šolo v Kamniku. Ukrepi za zajezitev širjenja virusa so vse strožji, med drugim so začele veljati omejitve za vstop v Slovenijo na italijanski meji. Okužba se po državi širi tudi zaradi neupoštevanja navodil.

Do 14. ure so v Sloveniji potrdili 57 okužb s koronavirusom. Ob tem pristojni ugotavljajo, da se okužba po državi širi tudi zaradi nespoštovanja navodil, je na popoldanski novinarski konferenci opozoril minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Državljane je ponovno pozval k doslednemu upoštevanju navodil pristojnih služb. Prav tako je pozval vse, da so strpni do tistih, ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolni oz. okuženi z novim koronavirusom.

Danes sta za preprečevanje širjenja virusa začeli veljati odredbi o neizvajanju preventivnih zdravstvenih storitev, ki predvideva tudi prerazporeditev zdravstvenega kadra tja, kjer ga primanjkuje, in omejitvi prihodov iz Italije. Vstop v Slovenijo je na italijanski meji sedaj mogoč samo na šestih nadzornih točkah (Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok) pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci.

Ti bodo preverjali, ali imajo tuji državljani ustrezno potrdilo, da niso okuženi s koronavirusom oziroma ali je njihova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinj Celzija in ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal. Odredba ne velja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet. Ustavljena sta tudi avtobusni in vlakovni potniški promet med državami.

Od danes je sicer za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki bo delo reorganiziral, štab pa bo delo v operativni sestavi začel v četrtek. Pri tem pa računa na pomoč podpornih skupin, predvsem strokovnjakov s področja zdravstva.

V naslednjih dneh po besedah direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat sicer pričakujejo še povečanje števila primerov, saj se okužbe pojavljajo vsepovsod okoli nas, poleg tega pa so novi najdeni primeri posledica doslednega iskanja kontaktov in sledenja kontaktov oseb, ki so bile že prej ugotovljene kot pozitivne. Med drugim so dve okužbi potrdili med varovanci doma starejših občanov v Metliki.

Več težav imajo v obeh kliničnih centrih. Nove okužbe so zaznali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, več primerov na ginekološki kliniki in enega na stomatološki. Na ginekološki kliniki so zato sprejeli ostre omejevalne ukrepe: zapre se Leonišče z izjemno ene ambulante za zdrave nosečnice, prepovedana bo prisotnost očetov pri porodu in vsi obiski. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika.

V UKC Maribor zaradi izolacije dela zaposlenih odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. V prihodnjih dneh bodo zato začeli načrtno zmanjševati število nenujnih operacij in ambulantnih obravnav.

Po državi beležijo tudi več posebnih situacij. Med drugim bo zaradi okužbe ene od učiteljic v Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku ta šola 14 dni zaprta. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, naj bodo doma, se ne družijo, ne spijo v isti sobi s sorojenci. Tudi ti naj ostanejo doma, če morda obiskujejo drugo šolo ali vrtec, je zvečer sporočila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Vse oblike neposrednega pedagoškega dela in omejila osebne stike pri vseh ostalih aktivnostih je od danes do najmanj 23. marca oz. do preklica prekinila ljubljanska univerza. Na Univerzi v Mariboru pa ostajajo pri odločitvi, da bodo odpovedali vsa predavanja šele takrat, ko bodo razglašene izredne razmere. So pa prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa bo pedagoški proces potekal na daljavo.

Preventivne ukrepe sprejemajo tudi druge institucije. Iz Slovenske škofovske konference so danes sporočili, da je verouk do 29. marca odpovedan, skladno z ministrovo odredbo pa so dovoljen maše z do sto verniki. Na Upravni enoti Ljubljana je od danes začel veljati nov način sprejemanja strank v čakalnicah, dostop za stranke bo omejen. Medtem banke in sodišča v tem trenutku še delujejo nemoteno in skladno s priporočili.

Kot kaže, so v skrbi za zdravje bolj občutljivi tudi potrošniki. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v zadnjih dneh namreč prejela več prijav, ki se nanašajo na neprimerno rokovanje potrošnikov s pekovskimi izdelki ter svežim sadjem in zelenjavo. Uprava je predlagala, da trgovci ponovno ocenijo, ali obstoječi načini prodaje zagotavljajo primerno zaščito.

Slovenski trgovci sicer ne poročajo o posebnem povečanju nakupov v zadnjih dneh, povečano povpraševanje predvsem po izdelkih z daljšim rokom uporabe beležijo že zadnja dva tedna.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa državo pozivajo, naj vlada interventni zakon za pomoč gospodarstvu vključi tudi ukrepe za tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu, ki so jih oziroma jih še bodo prizadele posledice širjenja koronavirusa.

Več na https://www.sta.si/v-srediscu/koronavirus2020