c S

Zaradi koronavirusa za 14 dni zapirajo kamniško osnovno šolo

11.03.2020 15:05 Kamnik, 11. marca (STA) - Zaradi potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku. Po oceni pristojnih sicer obstaja majhna možnost za prenos virusa, vendar pa gre za nujen ukrep, da bi preprečili širjenje koronavirusa. Ob tem pozivajo, naj se učenci izogibajo stiku s starejšimi in bolnimi.

Ukrep o zaprtju so sprejeli v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrstvom za zdravje, epidemiologi in predstavniki lokalnih skupnosti. "Zaprtje šol je ukrep, ki ga bomo zaradi številnih negativnih učinkov na lokalno življenje in gospodarstvo uporabljali samo po temeljitem premisleku in posvetovanju s stroko," je na Twitterju zapisal minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo.

Ena izmed zaposlenih je bila namreč na testu pozitivna in čeprav obstaja majhna možnost za prenos virusa, so s soglasjem stroke in lokalnih oblasti sprejeli odločitev o zaprtju šole in napotitvi učenk in učencev v samoizolacijo.

Osnovno šolo je že evakuirala civilna zaščita. Učenci so po informacijah STA skupaj z učitelji na ploščadi pred šolo počakali na starše, ki so že prišli po otroke. Kot je na opoldanski novinarski konferenci napovedala državna sekretarka na šolskem ministrstvu Martina Vuk, bodo šolske prostore očistili in razkužili.

Kamniški župan Matej Slapar pa je za četrtek sklical ponovni sestanek pristojnih deležnikov zaščite in reševanja ter javnih institucij. Vse občane je pozval k odgovornemu obnašanju in upoštevanju navodil, je še razbrati s spletne strani občine.

Epidemiologi so sicer ocenili, da je možnost okužbe za učence zelo nizka, kljub temu pa so izdali navodila za izrazito preventivno obnašanje, saj želijo širjenje virusa čim bolj zajeziti, je pojasnila direktorica NIJZ Nina Pirnat. Otroci, ki imajo kakršnekoli znake okužbe, naj se izogibajo stikov s starejšimi, osebami z motnjami imunskega sistema oziroma z vsemi šibkejšimi in ranljivejšimi skupinami.

"Zavedam se, da takšni ukrepi na prvi pogled delujejo brezsrčno, vendar se moramo zavedati dejstev, zaupati znanosti ter stroki ter se držati vseh ukrepov in navodil, ker bodo omejili širjenje koronavirsa," pa je zapisal minister.

V času samoizolacije naj otroci, njihovi svojci in zaposleni spremljajo svoje zdravstveno stanje in upoštevajo navodila in priporočila NIJZ ter medicinskih strokovnjakov, pozivajo pristojne službe.

Po do zdaj znanih informacijah okužba z novim koronavirusom pri otrocih večinoma poteka blago, pri nekaterih pa so opazili, da so virus po že preboleli bolezni izločali dlje časa, je pojasnila Pirnatova. Zato je ob pojavu okužbe pri najmlajših treba biti še posebej pozoren in dlje kot pri odraslih. "Posebej težki primeri v tej starostni skupini niso opisani, lahko pa predstavljajo pomemben vir pri širjenju virusa," je opozorila.

Zapiranje vseh šol in vrtcev pa oceni NIJZ za zdaj še ni potrebno. To je ukrep, ki ga je po besedah Pirnatove treba skrbno pretehtati in ki odpira cel kup vprašanj v skupnosti, med drugim tudi glede varstva otrok. V okviru delovne skupine se bodo po njenih napovedih o tem še pogovorili. V času samoizolacije zdravih otrok staršem namreč ne pripada bolniški stalež. Med tem pa direktorica NIJZ predlaga, da starši koristijo dopust ali se z delodajalcem dogovorijo za delo od doma.

Vukova je danes še spomnila, da so šole že pred časom dobile navodila tudi za pripravo načrta, kako bo čim bolj nemoteno potekalo izvajanje pedagoškega procesa v času koronavirusa. Glede na posamezne situacije bodo ocenili, ali bodo manjkajoče ure pouka nadomestili s pripravami in navodili prek elektronske pošte ter jih s tem nadomestili v manjšem obsegu. Lahko pa se tudi odredi, da pouk šole nadomeščajo naknadno, tudi ob sobotah ali s podaljšanjem pouka v počitnice. "Šole ne bodo prepuščene same sebi," pa je državna sekretarka še zagotovila pomoč ministrstva.

V Slovenije so do 14. ure potrdili 57 okužb z novim koronavirusom.

Povezava na video posnetek celotne novinarske konference: https://youtu.be/90ly0Ee6xRE