c S

Visokošolski sindikat z očitki nad mariborsko univerzo in medicinsko fakulteto

28.02.2020 16:14 Maribor, 28. februarja (STA) - Upravni odbor mariborske univerze je na četrtkovi seji kljub nasprotovanju Visokošolskega sindikata Slovenije potrdil spremembe statuta univerze, s katerimi ta zaostruje pogoje za dekanske kandidate na medicinski fakulteti in od visokošolskih učiteljev ob diplomi medicinske fakultete dodatno zahteva specializacijo s področja medicinskih ved.

Omenjeni sindikat je že med javno obravnavo in potrjevanjem predlaganih sprememb na univerzitetnih organih ostro nasprotoval spremembam, ki jih je predlagal senat medicinske fakultete, in rektorja Zdravka Kačiča ter dekana medicinske fakultete Ivana Krajnca pozval k umiku predloga. Prepričani so namreč, da ta diskriminira visokošolske učitelje predkliničnih predmetov, ki jim je v skladu z novim določilom statutarno onemogočeno kandidiranje na dekanskih volitvah.

Kot so po današnji seji upravnega odbora univerze sporočili iz sindikata, je razprava potrdila, da predlagatelji ne razpolagajo z nobenim tehtnim argumentom, ki bi upravičeval spremembe. Na njihovo nesprejemljivost je poleg sindikata opozoril tudi študentski svet medicinske fakultete, ki je v sklopu javne obravnave predlagal tudi edino smiselno rešitev glede zadevnega določila, in sicer da pravica kandidature pripade vsem visokošolskim učiteljem, ki so zaposleni na fakulteti.

"Če učitelji predkliničnih in kliničnih predmetov enakovredno sodelujejo pri poučevanju študentov medicine, bi morali imeti pravico kandidirati za dekana, kot to velja tudi na medicinski fakulteti v Ljubljani. Le tako je izbira dekana prepuščena volilnim upravičencem, žal pa posluha za argumente ni bilo in je univerzitetni stroj preko svojih organov mlel dalje," je po seji povedala Simona Sternad Zabukovšek, sicer podpredsednica sindikata.

Ob tem v sindikatu opozarjajo tudi na dogodke v času sprejemanja sprememb, še posebej po zadnji seji senata univerze februarja, na kateri je njihov sindikalni zaupnik predstavil stališče sindikata. Po njej naj bi ga dekan Krajnc poklical v svojo pisarno, začel brutalno verbalno obračunavati z njim, kričati nanj, ga zastraševati in poniževati. Očital naj bi mu vmešavanje sindikata v stvari, ki se ga ne tičejo, in mu odrekel možnost, da bi branil svoja stališča.

Sindikalni zaupnik je o dogodku nemudoma pisno obvestil rektorja, a na njegovo odločitev v tej zvezi odgovora še niso dočakali, kar po mnenju sindikata dokazuje, da se je v obračun z nasprotniki sprememb vključil celoten administrativni ustroj. Sindikat ob ničelni toleranci za tovrstno ravnanje pričakuje razrešitev dekana, ki je kljub jasnim statutarnim omejitvam na čelu fakultete že več kot 16 let.

V sindikatu ob tem rektorju Kačiču očitajo, da se je prelevil v odvetnika predlagateljev sprememb, ter poudarjajo, da katerikoli dekan, izvoljen po sprejetih določilih, ne bo užival legitimnosti. "Če smo sindikati nedolgo nazaj izborili splošno volilno pravico za rektorske in dekanske volitve, je sprevrženo, da jo mariborska univerza izigrava na način, da svoje dekane nastavlja z onemogočanjem potencialnih protikandidatov," še dodajajo v visokošolskem sindikatu.

V rektoratu mariborske univerze so za STA v zvezi z domnevnim incidentom med dekanom in sindikalnim zaupnikom pojasnili, da je rektor Kačiča takoj po prejemu pisnega obvestila sindikalista zahteval pojasnila dekana, na podlagi prejetega odgovora pa bo rektor tudi primerno ukrepal.

Sicer pa so v skupnem odzivu na očitke sindikata na univerzi in medicinski fakulteti povedali, da so s predlogom senata medicinske fakultete za spremembo statuta soglašali tako učitelji kliničnih kot predkliničnih predmetov, ki so člani senata fakultete.

Ob tem odločno nasprotujejo očitkom sindikata o diskriminaciji nekaterih visokošolskih učiteljev, saj tudi dosedanja dikcija statuta ni omogočala, da bi za dekana kandidirali učitelji predkliničnih predmetov, ki nimajo končane medicinske fakultete, pa sindikat doslej ni zahteval spremembe dikcije do sedaj veljavnega člena.

Prav tako se ne strinjajo, da predlagatelji ne razpolagajo z nobenim tehtnim argumentom, ki bi upravičeval spremembe, saj so bilo na različnih sejah predstavljeni vsi argumenti, do katerih so se lahko opredelili tudi predstavniki sindikata.

O primerjavah z ljubljansko medicinsko fakulteto pravijo, da je ta nemogoča, saj sta ustanovi tako v zgodovini kot v obdobju nastanka zelo različni. Ob tem ima ljubljanska fakulteta zaposlenih precej več zdravnikov, to pa pomeni, da je njihova volilna baza že v tem smislu zelo drugačna.

Ob tem pa v skupnem odzivu rektorata in univerze še poudarjajo, da dosedanji dekan na novih volitvah ne more več kandidirati. Ima pa možnost vložitve kandidature v skladu s sprejeto spremembo statuta vsaj 22 zaposlenih na fakulteti, kar po njihovem pomeni, da je izbira za novega dekana zastavljena dovolj široko.