c S

Na Cerju pogozdujejo dijaki in študentje

29.02.2020 14:03 Miren, 29. februarja (STA) - Po zimskem premoru se na Cerju nad Mirnom, ki ga je avgusta lani opustošil požar, nadaljuje projekt pogozdovanja. V tem tednu gostijo Višjo strokovno gozdarsko šolo in Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo iz Postojne ter Gozdarsko fakulteto iz Ljubljane. Več kot 30 dijakov, študentje in profesorji nameravajo posaditi najmanj 2000 sadik.

Lanski požar je uničil skoraj sto hektarjev gozdnih površin. Zavod za turizem Miren-Kostanjevica v ta namen izvaja akcijo Drevo za Cerje, v sklopu katere zbira sadike dreves in sredstva za obnovo.

V eni večjih vseslovenskih akcij in več manjših so doslej posadili 220 avtohtonih dreves v Drevored hvaležnosti in 6000 sadik črnega bora v njegovo zaledje. Kako so posajena drevesa preživela prvo zimo, se bo pokazalo v pomladnih mesecih. Med posajenimi drevesi so bile sadike hrasta, javorja, skorša, breka, koprivovca ter črnega bora, so sporočili iz Zavoda za turizem Miren-Kostanjevica.

Sicer pa akcija zbiranja sredstev za obnovo pogorelega območja na Cerju še vedno poteka. K hitrejši obnovi gozdnatega območja lahko z nakupom sadike drevesa prispevajo vsi, ki želijo. Prostovoljci bodo dobrodošli tudi na drugi vseslovenski akciji sajenja dreves na Cerju, ki bo na mednarodni dan gozdov, 21. marca.