c S

Rektorska konferenca zavrača očitke Nove univerze o neustavnem in nezakonitem ravnanju

26.02.2020 14:26 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Rektor Nove univerze Matej Avbelj predsedniku rektorske konference Zdravku Kačiču očita, da ravna protiustavno in nezakonito, saj v rektorsko konferenco še ni vključil Nove univerze, čeprav je ta podala vlogo že avgusta lani. V rektorski konferenci te očitke v celoti zavračajo.

Avbelj se v pismu sklicuje na zakon o visokem šolstvu, po katerem rektorsko konferenco sestavljajo vse v Sloveniji akreditirane univerze. Ob tem opozarja, da rektorska konferenca o njihovi vlogi ni odločila v zakonitem, dvomesečnem roku.

Ker konferenca tega ne namerava storiti niti v prihodnje, to pa je po navedbah Avblja razvidno iz Kačičevega zadnjega odgovora, rektorska konferenca na nezakonit način izključuje več kot 4000 študentov, ki so vpisani na sedmih fakultetah in visokih šolah Nove univerze. Ta zanje izvaja 21 akreditiranih študijskih programov.

Avbelj rektorski konferenci med drugim očita, da se je s svojim arbitrarnim in diskriminatornim ravnanjem "sama postavila izven zakona in postala neformalna združba nekaterih rektorjev", ki si "samovoljno prilaščajo javna pooblastila". Avbelj pismo zaključuje s pozivom Kačiču, da izpolni "dolžnost zakonsko skladnega ravnanja".

V rektorski konferenci pa opozarjajo, da je Avbelj zamolčal obstoj sodnega spora prav v povezavi s polnopravnim članstvom Nove univerze v rektorski konferenci. Kot so pojasnili za STA, je Nova univerza sprožila upravni spor z vložitvijo tožbe zoper rektorsko konferenco zaradi odločitve o vlogi za članstvo oz. molka organa po 28. členu zakona o upravnem sporu.

Temu je za STA pritrdil tudi rektor Avbelj: "Ker od rektorske konference v zakonitem roku nismo dobili nobenega odgovora na našo vlogo za včlanitev, smo bili prisiljeni vložiti tožbo zaradi molka organa."

Sicer pa so v rektorski konferenci poudarili, da je ta prostovoljno združenje samostojnih in avtonomnih univerz, ki se oblikuje s konsenzom. Prav tako je za sprejem nove članice potreben konsenz vseh obstoječih članic. "V skladu z ustavno zagotovljeno svobodo združevanja in avtonomijo univerz nobene univerze ni mogoče prisiliti k oblikovanju rektorske konference z drugo univerzo," so odgovorili.

Predstavljanje različnih pravnih stališč javnosti je legitimno, k večji demokratični kulturi pa prispeva zlasti, če so dejstva predstavljena celovito in brez napadov na tiste, ki zavzemajo drugačna stališča, so opozorili. Poudarili so, da rektorska konferenca pri svojem delovanju spoštuje ustavo, zakon o visokem šolstvu in svoja notranja pravila ter odločitve pristojnih organov.