c S

Ministrstvo upa, da bodo nov zakon o znanstvenoraziskovalni dejavnosti v DZ vložile poslanske skupine

24.02.2020 18:39 Ljubljana, 24. februarja (STA) - V šolskem sindikatu Sviz so se v izjavi za javnost zavzeli za čim prejšnji sprejem novega zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Zakon so sicer pripravljali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Ker je vlada padla, ga ta ne more več vložiti v DZ, si pa na ministrstvu želijo, da bi to naredile poslanske skupine.

Kot so za STA povedali na ministrstvu, je minister, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo že opravil pogovore z nekaterimi poslanskimi skupinami, da bi te v DZ vložile predlog omenjenega zakona, z nekaterimi pa pogovor še namerava opraviti.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so se sicer v današnji izjavi za javnost zavzeli za sprejem omenjenega zakona še v tem mandatu, kljub nekaterim pomanjkljivostim, ki jih, kot pravijo, ima.

Kot navajajo, predlog omogoča postopno povečevanje javnih sredstev za raziskave in razvoj najmanj do višine enega odstotka bruto domačega proizvoda, blaži nihanja in hkrati zagotavlja nujno potrebno stabilnost financiranja znanosti na univerzah in raziskovalnih inštitutih. "Oboje je nujno potrebno, saj so nas nepremišljeni varčevalni ukrepi, ki so v času krize radikalno posegli v javna sredstva za znanost, potisnili na samo dno evropskih držav," pravijo.

Usklajevanja besedila zakona so bila po njihovih navedbah zelo zahtevna, pri posameznih vprašanjih tudi konfliktna. "Potrebni so bili kompromisi na vseh straneh, a smo se vsi deležniki na koncu uspeli uskladiti, ker smo se vsi dobro zavedali, da lovimo zadnji vlak za prihodnost, mednarodno konkurenčnost in odličnost slovenske znanosti," so zapisali. Ohranjanje obstoječega stanja bi namreč pomenilo, da bo slovenska znanost zgolj še bolj drsela proti nepomembnosti, dodajajo.

Zato v Svizu poslanke in poslance DZ pozivajo, naj skušajo razumeti, kako ključno je, da do sprejema zakona pride še v tem mandatu. "Prosimo vas, da v tem primeru opustite sicer legitimne kalkulacije o političnih točkah, ki so povezane z vašo odločitvijo, prosimo vas, da se odrečete pripenjanju zaslug za izglasovanje zakona, in storite le in preprosto to, kar je v korist vseh, ki živimo v tej državi," so zapisali.