c S

Humanitarne organizacije bodo poudarile pomen vseživljenjskega učenja in zdravja

21.02.2020 07:30 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Humanitarne organizacije bodo na današnjem kongresu, ki ga organizira Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije, poudarile pomen, ki ga imajo vseživljenjsko učenje, krepitev socialne vključenosti in zdravje za dostojno življenje vseh. Kongres bo potekal ob svetovnem dnevu socialne pravičnosti, 20. februarju.

Socialna država po besedah organizatorjev temelji na treh temeljnih načelih, ki so enakost, socialna pravičnost in solidarnost. Socialna pravičnost, ki jo bodo naslovili s kongresom, je povezana s spoznanjem, da so družbene neenakosti posledica strukturnih značilnosti in ne individualnih izbir. Glede na to je treba po njihovih navedbah ljudem iz socialno šibkejših okolij omogočiti dostojno življenje. Humanitarne organizacije se z vsem tem soočajo vsakodnevno, ko se srečujejo z uporabniki in si prizadevajo za manj težav zaradi revščine, neenakosti in socialne izključenosti, so dodali.

Socialna pravičnost je osnovno načelo za mirno in uspešno sožitje tako med narodi kot v okviru posameznega naroda, so Združeni narodi navedli ob svetovnem dnevu socialne pravičnosti, ki je v četrtek potekal pod geslom Z odpravljanjem neenakosti do socialne pravičnosti. Socialne pravičnosti bo po njihovem pozivu več, če bomo odstranili ovire, s katerimi se ljudje soočajo zaradi spola, starosti, rase, narodnosti, vere, kulture ali oviranosti.

Vseživljenjsko učenje, ki ga izpostavljajo humanitarne organizacije, je še vedno izziv, ugotavljajo tudi strokovnjaki za izobraževanje odraslih. Odstotek vključenih vanj je v zadnjih letih celo padel, tako da je Slovenija z 11,4 odstotka vključenih le malo nad evropskim povprečjem. Po prepričanju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je zelo pomembno denimo za povečanje števila delovno aktivnih v starostni skupini od 60 do 64 let. Po njihovih navedbah ima manj delovno aktivnih v tej starostni skupini kot Slovenija namreč le še Grčija.

Po prepričanju Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij je zelo pomembna tudi socialna vključenost ranljivih skupin, pa naj gre za invalide, brezdomce, starejše ali begunce.

Na kongresu bodo podelili tudi forumov kipec dobrote in priznanja na humanitarnem področju.