c S

Srednje šole na informativnih dnevih izpostavile svoje prednosti

14.02.2020 13:27 Kranj, 14. februarja (STA) - Učenci devetih razredov osnovne šole so se danes, nekateri skupaj s sošolci, drugi skupaj s starši, odpravili na obisk srednjih šol, v katerih nameravajo nadaljevati šolanje. Ravnatelji, profesorji in dijaki so jim na informativnem dnevu predstavili šole, izpostavili zlasti njihove prednosti ter odgovorili na različna vprašanja.

Informativni dan poteka tudi na Gimnaziji Kranj, kjer se je dopoldanskega termina udeležilo več kot 300 učencev in staršev, ki si bodo popoldan in v soboto večinoma šli pogledat še druge šole. Veliko otrok je prišlo skupaj s sošolci, marsikoga pa je pospremil kateri od staršev. Najprej so jih sprejeli dijaki in jim razdelil informativno gradivo. Ogledali so si promocijski film šole, nato jih je nagovoril ravnatelj.

Potem so se razdelili v manjše skupine in si ogledali učilnice, kjer so jim šolo in delo predstavili profesorji in dijaki, ogledali so si tudi potek pouka in dejavnosti, za starše pa so organizirali okroglo mizo, kjer so dobili odgovore na vprašanja, ki se marsikdaj razlikujejo od vprašanj učencev. Tudi ključni dejavniki za odločitev za posamezno šolo so med starši in učenci pogosto drugačni.

Kot so povedali učenci, je pomembno, kakšni so profesorji, kakšen je način dela v šoli, koliko lahko sami vplivajo na proces dela ter v kolikšni meri na šoli upoštevajo njihovo mnenje. Pomemben dejavnik je tudi bližina šole domovanju dijaka, pozorni pa so tudi na to, da lahko šolo čim bolje uskladijo z drugimi dejavnostmi, denimo športnimi treningi.

Kot meni ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar, devetošolci še ne razmišljajo o maturi, ampak o prihodnosti in o tem, kaj bo otrokom omogočila šola, razmišljajo njihovi starši. "Devetošolci verjetno bolj razmišljajo, kako bi se v teh štirih letih imeli čim bolje in bi se ob pouku čim več tudi zabavali," je ocenil.

Tako je tudi na informativnem dnevu učencem predstavil veliko število različnih možnosti za športne, raziskovalne, umetniško-kulturne in druge dejavnosti, ki jih dijakom ponuja kranjska gimnazija. Hkrati je izpostavil, kako uspešni so njihovi dijaki pri maturi in na različnih drugih področjih. Predstavil pa je tudi ugodnosti za dijake, kot sta napovedano spraševanje pri vseh predmetih in koordinator vrhunskih športnikov.

Med šolami poteka prava borba za nove dijake, zato šole precej pozornosti namenjajo promociji. V Gimnaziji Kranj so se na letošnji informativni dan posebej pripravili in spremenili njegov format. K sodelovanju so povabili dijake in upoštevali njihove predloge, saj oni bolje vedo, kaj si učenci želijo.

"Mi gledamo s stališča starejše generacije, mlada generacija pa ima čisto drugačne poglede kot mi," je opozoril Brlogar in dodal, da je večina zaposlenih doumela, da je treba stvari spremeniti. "Smo pač šola na tržišču in se moramo boriti za dijake, ki so osnova za našo prihodnost," je poudaril.

Pojasnil je, da vpis iz leta v leto niha. Tako so denimo pred dvema letoma vpisali za en oddelek več dijakov, lani pa je število upadlo. "Razloge lahko denimo iščemo ali v napačni promociji ali premalo aktivnem sodelovanju na informativnem dnevu," je dejal Brlogar, ki je prepričan, da imajo velik vpliv tudi zgledi posameznih vplivnežev, ki jim mladi sledijo.

V šolskem letu 2020/2021 bodo na Gimnaziji Kranj, ki letos praznuje 210 let, vpisali osem oddelkov z 224 prostimi mesti. Omejitve vpisa ne pričakujejo. Na šolo se praviloma vpisujejo odlični in prav dobri učenci. Vendar, kot so poudarili, se lahko na gimnaziji dobro znajdejo tudi učenci z nekoliko slabšim učnim uspehom.