c S

Zavod za šolstvo 21. podelil Kumerdejeve nagrade

13.02.2020 20:55 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Zavod za šolstvo je na današnji slovesnosti v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na Cekinovem gradu že 21. leto zapored izročil priznanja Blaža Kumerdeja, ki jih podeljuje na področju predšolske vzgoje, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, glasbenega šolstva ter zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami.

Direktor zavoda Vinko Logaj jih je za leto 2019 podelil osnovnima šolama Ivanjkovci in Vransko-Tabor, profesorici zgodovine na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor Maji Vičič Krabonja, profesorici biologije na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje Zorici Potisk in vzgojiteljici v Otroškem vrtcu Ajdovščina Nadji Likar.

"Dosežki, ki so jih izkazali predlagani kandidati za priznanje Blaža Kumerdeja, še zlasti pa dosežki, ki ste jih izkazali nagrajenci, so nam v ponos in dokaz, da se lahko tudi v bodoče veselimo odličnega partnerstva," je povedal Logaj.

Osnovna šola Ivanjkovci odlično sodeluje z zavodom za šolstvo in pod vodstvom ravnateljice Nade Pignar vnaša v pouk najsodobnejše pristope, zgledno timsko sodelujejo in spremljajo sodobne didaktične smernice. Učitelji imajo izostren posluh za glas učenca v učnem procesu in so zgled učeče se skupnosti, so utemeljitev povzeli v sporočilu zavoda za šolstvo.

Osnovna šola Vransko-Tabor prav tako že desetletja strokovno sodeluje z zavodom pri različnih projektih in poskusih, s katerimi uvajajo novosti in posodobitve v procese učenja in poučevanja. Na šoli pogosto potekajo strokovna srečanja ravnateljev, učiteljev in hospitacijski nastopi, delo pa organizirajo tako, da imajo vzgojitelji in učitelji med učnimi sprehodi priložnost za opazovanje pouka in razpravo o učenju, ki poteka med njimi in skupaj s svetovalci zavoda.

Za delo Maje Vičič Krabonja je značilno uvajanje sodobnih pristopov poučevanja in širjenje izkušenj na sodelavce, študente mariborske filozofske fakultete ter druge kolege na domačih in mednarodnih konferencah in projektih. Gre za inovativno in vedoželjno, ki je vselej pripravljena pomagati.

Zorica Potisk z zavodom strokovno sodeluje v razvojno-raziskovalnem delu v različnih projektih, na konferencah, študijskih srečanjih in posvetih pa širi znanje tudi na ostale učitelje. Sodelovala je v več pedagoških projektih, bogate izkušnje in znanje pa z veseljem deli s pedagoškimi svetovalci, z učitelji ter ravnatelji osnovnih in srednjih šol.

Ajdovska vzgojiteljica Nadja Likar si pri svojem delu prizadeva, da se otroci počutijo sprejeti in slišani. S pozitivnim zgledom komunikacije in sprejemanjem različnosti ter možnosti izražanja vseh soudeleženih ustvarja pozitivno klimo in kulturo v vrtcu, vse to pa krepi z nenehnim strokovnim poglabljanjem, povezovanjem teorije in prakse predšolske vzgoje ter kritičnim razmišljanjem.

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk se je zahvalila vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, za njihov izjemen prispevek, s katerim gradijo družbo prihodnosti. "Ko pogledamo seznam nagrajencev, lahko z veseljem ugotovimo, da so nagrajenke in nagrajenci iz vseh koncev Slovenije, da torej v izobraževanju vrvijo ideje povsod po državi in na vseh ravneh izobraževanja," je med drugim dejala Vukova.

Zavod za šolstvo z omenjenimi priznanji predstavlja visoke strokovne dosežke posameznikov in ustanov pri zahtevnem delu z mladimi, poudarja njihovo ustvarjalnost in inovativnost ter se jim s tem hkrati zahvali za odlično sodelovanje.