c S

Univerza zagotovila kritje stroškov dela raziskovalcev, ki so začasno brez projektov

13.02.2020 20:55 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Kolegij dekanov Univerze v Ljubljani je danes razpravljal o problematiki financiranja raziskovalcev v primerih, ko začasno ostanejo brez projektov in financiranja. Sklenili so, da lahko članice univerzo zaprosijo za začasna izredna sredstva iz rezervnega sklada, tako bo fakulteta za elektrotehniko preklicala odpoved Urši Opara Krašovec.

K razpravi o tem jih je vzpodbudil primer odpovedi zaposlitve iz poslovnega razloga raziskovalki in sindikalni zaupnici Urši Opara Krašovec s strani ljubljanske fakultete za elektrotehniko, na kar so v torek opozorili v visokošolskem sindikatu in Pergamu.

Kot so sporočili z univerze, gre za širšo problematiko financiranja raziskovalcev v primerih, ko ti začasno ostanejo brez projektov in s tem brez kritja za plačo. V takih primerih članice raziskovalcem zagotavljajo plačo iz drugih sredstev, so pojasnili.

"Ker tovrstna praksa za članice univerze na dolgi rok predstavlja nevzdržno finančno breme, je bil sprejet sklep, da lahko članice v okviru osnutka pravilnika o premostitvenih skladih članic za raziskovalce univerzo zaprosijo za začasna izredna sredstva iz rezervnega sklada," so sporočili z univerze.

Glede na omenjeno rešitev, ki bo finančno razbremenila fakulteto za elektrotehniko, bo dekan Gregor Dolinar raziskovalki predlagal sporazumen preklic odpovedi zaposlitve iz poslovnega razloga. Poslovni razlog sicer še vedno obstaja, saj gre na današnji dan že za več kot 81.000 evrov nekritih finančnih sredstev. To negativno finančno stanje se samo zaradi stroškov dela vsak mesec povečuje za 5100 evrov, so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi Urši Opara Krašovec je po mnenju sindikatov sporna, ker je Krašovčeva poleg raziskovalnega dela tudi sindikalna zaupnica. Na elektrotehniški fakulteti so medtem prepričani, da odpoved pogodbe o zaposlitvi ni bila sporna, saj da raziskovalka od konca januarja ni več uživala varstva kot sindikalna zaupnica. Rektor ljubljanske univerze Igor Papič pa je po pregledu dokumentacije ocenil, da je bila raziskovalka v času, ko je bila odpuščena, zaščitena kot sindikalna zaupnica.