c S

Po trditvah elektrotehniške fakultete je bila odpoved Opara Krašovčevi utemeljena in zakonita

12.02.2020 10:12 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Dekan ljubljanske fakultete za elektrotehniko Gregor Dolinar je pojasnil, da raziskovalka Urša Opara Krašovec od konca januarja ni več uživala varstva kot sindikalna zaupnica, zato je odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov utemeljena in zakonita. To je na podlagi dokumentacije ugotovila tudi pooblaščena odvetniška pisarna, trdi.

Dolinar je v odgovoru za STA pojasnil, da je Opara Krašovčeva bila vodja samostojne raziskovalne skupine na fakulteti, svoj zadnji projekt je pridobila leta 2016, financiranje tega projekta pa se je izteklo marca 2019. Od začetka maja lani do danes, to je devet mesecev, pa ni opravljala dela na nobenem projektu, trdi Dolinar, takšno stališče pa je fakulteta objavila tudi na svoji spletni strani.

V tem obdobju so ji zagotavljali izplačilo plač iz finančnih presežkov iz preteklosti, ki jih je fakulteta ustvarila na trgu, a je dolgoročno takšno stanje nevzdržno, saj mesečni strošek za delodajalca znaša več kot 5100 evrov, so navedli. Celotno negativno stanje na njeni raziskovalni skupini je 30. januarja 2020 znašalo več kot 76.000 evrov, navajajo na fakulteti.

Ob tem dodajajo, da so v tem obdobju intenzivno iskali možnosti za vključitev Opara Krašovčeve v obstoječe ali nove projekte. "Iskali smo tudi druge možnosti za ohranitev njene zaposlitve, vendar žal neuspešno," trdijo.

"Zaradi nujnosti gospodarne porabe javnih sredstev smo bili primorani delavki odpovedati pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga," pa je Dolinar navedel v odgovoru za STA.

Ob tem je dodal, da glede na obstoječo sodno prakso redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ni mogoče enostransko preklicati s strani pooblaščene osebe, to je v konkretnem primeru dekana fakultete za elektrotehniko. Edina možnost je, da se med strankama sklene dogovor, s katerim se stranki dogovorita, da že podana odpoved nima pravnih učinkov, je dodal.

Visokošolski sindikat in konfederacija sindikatov Pergam sta namreč v torek na novinarki konferenci opozorila, da je fakulteta odpovedala pogodbo o zaposlitvi Opara Krašovčevi, kljub temu da je ta sindikalna zaupnica. Zato je po njihovem mnenju odpoved v nasprotju z zakonom, ki izrecno prepoveduje odpoved sindikalnemu zaupniku. Trdijo, da sta bili tako Univerza v Ljubljani kot fakulteta aprila 2018 obveščeni, da je Opara Krašovčeva njihova sindikalna zaupnica, v tej vlogi se je tudi udeleževala vseh sej organov fakultete in prejemala je del plače, ki ji pripada za opravljanje sindikalnega dela.