c S

Na Prvinah spomladi odpirajo šolski center

09.02.2020 10:27 Zagorje ob Savi, 09. februarja (STA) - Novoodprti dom Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Utrip Prvine bo marca začel gostiti prve šolske skupine, polno zasedenost pa pričakujejo v šolskem letu 2020/2021, saj se bo takrat dom lahko prijavljal tudi na javne razpise, je za STA povedala vodja doma Tina Rejc. Dodala je, da je bil dom v celoti obnovljen pred štirimi leti.

Zato objekta, ki je po oceni centra nadvse primeren za izvajanje programa šole v naravi, ni bilo treba prenoviti za potrebe izvajanja dejavnosti. Izvedli so le priključitev na javni vodovod ter skladno z zakonodajo zagotovili ustrezno odvajanje odpadne vode iz male čistilne naprave.

"Dom smo ustrezno opremili s pomožno in didaktično opremo, ki nam mogoča izvajanje vsebin. Dodatno smo ga opremili s primerno pohištveno opremo ter skladno s standardom HACCAP uredili kuhinjo," je dejala Rejčeva.

Dom nudi 64 ležišč v dvo, tro ali štiriposteljnih sobah, konferenčno dvorano z 90 sedeži, sejno dvorano s 50 sedeži ter jedilnico z 80 sedeži. Na letni ravni naj bi dom gostil okoli 3000 šolarjev iz vse Slovenije.

Vse lokacije, ki jih upravlja center šolskih in obšolskih dejavnosti, so namenjene tudi tržnim skupinam, tako bo tudi z domom na Prvinah. Prednost pri nastanitvi imajo sicer šolske skupine, v terminih, ko pa dom ni zaseden, lahko kapacitete koristijo izvenšolske skupine.

Dom Utrip na Prvinah pod Čemšeniško planino je sameval deset let. Njegova gradnja je stala dva milijona evrov, od tega je bilo 480.000 evrov evropskih sredstev, po stečaju, ki je bil uveden leta 2015, pa je bil naprodaj za izhodiščno ceno 323.776 evrov.

Objekt, ki se nahaja na 900 metrov visoko planoti, sta leta 2009 zgradila podjetnika iz Trzina Nuša in Stane Zevnik, komaj leto dni po odprtju pa je dom postal tarča nepridipravov. Neznani vlomilec je namreč iz objekta odnesel vitalne dele kuhinjske opreme in naprav ter pri tem lastnika oškodoval za 50.000 evrov.

Stečajni postopek nad dolžnikom je bil pravnomočno končan v začetku novembra leta 2018.