c S

Nova bela knjiga potrebna, a mora pri njeni pripravi sodelovati vsa stroka

05.02.2020 15:35 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Širši razmislek o tem, kje je trenutno slovensko šolstvo in kam želi iti, kar naj bi po napovedih prinesla bela knjiga, je potreben, a mora pri tem sodelovati vsa stroka, se je strinjala večina udeležencev seje odbora DZ za izobraževanje, sklicane na zahtevo SDS. "Pazili bomo, da nobena od strok ne bo odrinjena," je ob tem dejal Jernej Pikalo.

V uvodu nujne seje odbora za izobraževanje, ki so jo v SDS zahtevali v želji, da DZ opravi razpravo o prihodnosti slovenskega izobraževanja, je Tomaž Lisec (SDS) poudaril, da bi si želeli široko razpravo o novi beli knjigi, kot tudi, da bi bilo v njej veliko vsebine in malo leporečja. Moti jih sicer, da dokument, kot ga trenutno načrtuje ministrstvo, ne bo vseboval kurikularne prenove in akcijskih načrtov, pa tudi, da je bilo v strokovno skupino, ki pripravlja belo knjigo, vključenih preveč ljudi z jasnimi (enakimi) političnimi prepričanji.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo, ki opravlja tekoče posle, je poudaril, da bo bela knjiga predvsem javno-politični in manj strokoven dokument, zato ne bo vsebovala kurikularne prenove. Slednja bo po njegovih besedah sledila potem, ko bo dokument pripravljen in poslan na nacionalni kurikularni svet, če se bo seveda ta zanjo odločil.

Glede sestave strokovne skupine je poudaril, da še ni dokončna in da še nobeden od članov nima sklepa o imenovanju. Skupino, ki se je do zdaj sestala dvakrat, bodo še dopolnili, predvsem s strokovnjaki z različnih področij, je povedal.

"Vsi, ki so trenutno v skupini, so strokovnjaki na svojih področjih, zato mi je nekoliko izpod časti, da bi jih spraševal o etični in moralni orientaciji," pa je odgovoril na očitke, da je komisija sestavljena tudi politično.

Poslanci SDS na seji odbora sicer niso bili edini, ki so izrazili pomisleke o sestavi komisije. "Nimam nobenih pomislekov v zvezi s strokovnimi in človeškimi referencami članov strokovne skupine, manjkajo pa strokovnjaki z referencami s področja vzgoje in izobraževanja," je dejal član Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje Kristijan Musek Lešnik. Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je izrazila željo, da bi bili v skupino vključeni tudi predstavniki tehnične stroke in praktiki, med drugim iz Univerze v Mariboru. Da je trenutni izbor članov komisije nekoliko preozek, je menil tudi poslanec SMC Branislav Rajić.

V šolskem sindikatu Sviz bodo po besedah njegovega glavnega tajnika Branimirja Štruklja vztrajali, da bodo v razpravo o prihodnosti vzgoje in izobraževanja vključili tudi praktike in učitelje, predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden pa je izrazil pričakovanje, da bodo v oblikovanje bele knjige vključeni tudi starši. Nekateri so danes dejali tudi, da bi si v skupini želeli več mlajših strokovnjakov.

Večini je na koncu le zadostovalo zagotovilo ministra Pikala, da bodo skupino dopolnili, pri tem pa tudi pazili, da se nobena od strok ne bo čutila odrinjena.

Nekateri so na današnji seji izrazili bojazen, da razprava o beli knjigi na koncu ne bo prinesla želenih učinkov. "Bojimo se, da se bo o ustvarjanju bele knjige veliko govorilo, na koncu pa se ne bo nič naredilo," je opozoril nekdanji ravnatelj OŠ Matije Čopa Matija Horvat. Štrukelj je kot svarilo dodal, da bo treba za uresničitev ciljev, ki jih bo začrtal omenjeni strateški dokument, zagotoviti tudi sredstva, da se mu bodo učitelji lahko prilagodili.

Ob koncu seje je odbor zavrnil predlog Levice, naj ministrstvo začasno ustavi pripravo bele knjige, potrdil pa sklep, naj ga ministrstvo v treh mesecih seznani z analizami prejšnjih dveh belih knjig.