c S

Ravnatelj v vrtcu Ruše po ocenah inšpektorata ni ravnal ustrezno

04.02.2020 20:18 Ruše, 04. februarja (STA) - Inšpektorat za šolstvo in šport je v izrednem nadzoru v primeru privezovanja otrok v vrtcu Ruše ugotovil neustrezna ravnanja ravnatelja. Ravnatelj Ladislav Pepelnik je privezovanje otrok označil za preventivno dejanje, ki se v vrtcu izvaja že več let.

Mediji so januarja poročali, da je v vrtcu Ruše vzgojiteljica kričala na enoletnega otroka, ki je bil v času kosila v stolčku pripet s trakom iz blaga. Sledil je interni nadzor, ki ga je opravil inšpektorat za šolstvo in šport.

V nadzoru, ki še ni končan, je inšpektorat po pisanju Večera ugotovil neustrezna dejanja ravnatelja Pepelnika in z njimi seznanil svet zavoda osnovne šole. Ta se je z ugotovitvami inšpekcijskega nadzora seznanil danes. Po poročanju POP TV je svet zavoda podprl ravnatelja, bodo pa počakali še na mnenje izvedenca in rezultate policijske preiskave, ki jo je policija začela na podlagi poročanja medijev.

Ravnatelj je privezovanje otrok označil za preventivno dejanje, kar je po ocenah inšpektorata v celoti nesprejemljivo in v nasprotju z načeli vzgoje in izobraževanja, kot so zajeti v kurikulu za vrtce in v področni zakonodaji. "Ravnatelj prav tako ni ukrepal proti pomočnici vzgojiteljice, ki je vsa dejanja vzgojiteljice sprejemala, ni reagirala in ni nikogar obvestila. Ravnatelj prav tako nasilja vzgojiteljice ni prijavil policiji, kar bi moral po uradni dolžnosti," je po navedbah Večera zapisal inšpektorat v dopisu svetu zavoda.