c S

Za dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v letu 2020/21 na voljo 18.636 vpisnih mest

31.01.2020 13:30 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes objavilo razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode. Razpisanih je skupaj 18.636 mest za redni in izredni študij, od tega 16.365 mest za slovenske državljane in 2271 mest za tujce.

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: ljubljanska, mariborska, primorska univerza in novomeška fakulteta za informacijske študije ter deset zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo (novogoriška in novomeška univerza, Nova univerza, Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod, pridružena članica primorske univerze, Fakulteta za tehnologijo polimerov, novogoriška fakulteta za uporabne družbene študije, Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, Gea College - Fakulteta za podjetništvo, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije in Visoka šola za varstvo okolja).

Novost je nov študijski program socialna pedagogika, ki ga razpisuje pedagoška fakulteta primorske univerze.

Visokošolski zavodi bodo 14. in 15. februarja pripravili informativne dneve, na katerih se bodo lahko kandidati podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 bo potekal od 12. februarja do 18. marca.

Novost letošnje prijave za vpis je, da jo bo mogoče na spletnem portalu eVŠ oddati ne le z digitalnim potrdilom in uporabniškim imenom in geslom tako kot doslej, ampak tudi z račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture. Ta se bo v prijavno-sprejemnem postopku upošteval enako, kot bi bila prijava oddana s kvalificiranim digitalnim potrdilom, kar pomeni, da se prijavo izpolni in elektronsko podpiše v eVŠ brez pošiljanja po pošti.

S tem se zmanjšuje število v papirju oddanih prijav, kar bo poleg prispevka k varovanju okolja tudi zmanjšalo stroške kandidatov in administrativne obdelave prijav.

Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval pogoje za vpis.

Pri tem je pomemben vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala, piše na spletni strani ministrstva.