c S

Ob rektorjevem dnevu na mariborski univerzi podelili nagrade

27.01.2020 14:54 Maribor, 27. januarja (STA) - Na mariborski univerzi so danes ob rektorjevem dnevu podelili 59 nagrad in priznanj tistim, ki so s svojim delom, izrednimi uspehi, dosežki in zaslugami pomembno prispevali k njeni uveljavitvi in razvoju. Častni doktorat za izjemne in vrhunske dosežke je prejel Ponnuthurai N. Suganthan iz singapurske tehnološke univerze Nanyang.

Naslov častnega doktorja so podelili na predlog fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Suganthan že več kot 15 let intenzivno sodeluje z njihovimi raziskovalci na področju evolucijskega računanja, optimizacijskih algoritmov in diferencialne evolucije, med drugim s skupnimi znanstvenimi objavami in skupno organizacijo znanstvenih simpozijev.

Suganthan je sicer prejemnik več mednarodnih nagrad in priznanj in sodi v vrh svetovnih raziskovalcev na področju evolucijskega računanja in algoritmov z rojem delcev. S svojimi znanstvenoraziskovalnimi dosežki je bistveno prispeval k razvoju znanosti v mednarodnem merilu.

Ob tem so danes podelili tudi druge nagrade in priznanja univerze za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo, nagradi za sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanja, nagrade za strokovno delo ter svečane listine, ki jih v zahvalo za sodelovanje podeljujejo organizacijam, skupnostim in društvom.

Študentom so, kot spodbudo za doseganje čim višje kakovosti študija, ustvarjalnega vključevanja v znanstvenoraziskovalno in umetniško delo, podelili rektorjeve nagrade ter Perlachove nagrade in priznanja.

Kot je ob tem poudaril rektor Zdravko Kačič, je Univerza v Mariboru pred pomembno nalogo začrtati svojo pot v naslednje desetletje, ki jo bodo opredelili v strategiji razvoja do leta 2030. Prepričan je, da bodo zavedajoč se naših velikih potencialov, ambicij ter zmožnosti, zastavili smele cilje in z njimi pomembno nadgradili pogoje, potrebne za ustvarjanje prihodnosti.