c S

Končna sestava strokovne skupine za pripravo bele knjige v šolstvu bo znana februarja

22.01.2020 20:00 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Končna sestava strokovne skupine, ki naj bi do novembra pripravila tretjo belo knjigo v šolstvu, bo znana v začetku februarja, ko jo bodo uradno imenovali. A k oblikovanju dokumenta bodo za posamezne vsebine pritegnili tudi druge iz nabora več kot 80 strokovnjakov. Kurikularne rešitve naj bi prevzel nacionalni kurikularni svet.

To je danes novinarjem povedala koordinatorka strokovne skupine za pripravo bele knjige Mija Javornik z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Sestava strokovne skupine za pripravo bele knjige je namreč takoj po objavi imen naletela na buren in oster odziv dela stroke. Ta opozarja, da v skupini ni predstavnikov pedagoške stroke oziroma nikogar, ki bi se ukvarjal s poklicnim in strokovnim izobraževanjem, predšolsko vzgojo, osnovno šolo in izobraževanjem odraslih.

Sprožili so peticijo s prvopodpisano predsednico Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Klaro Skubic Ermenc, med podpisniki je več dekanov, tudi pedagoških fakultet v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Peticijo je do danes podpisalo več kot 500 ljudi, med njimi številni iz akademske sfere.

Poleg tega se podpisniki peticije sprašujejo, kakšne reference v vzgoji in izobraževanju ima vodja strokovne skupine in direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič, ki ne izhaja iz pedagoške stroke.

Lenarčič je danes povedal, da je vodenje skupine prevzel na povabilo ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. In čeprav nima pedagoške izobrazbe, doktoriral je namreč fakulteti za elektrotehniko, je tudi univerzitetni profesor. Zase pravi, da je specialist za izgradnjo ustvarjalnih okolij.

"Gre za to, kako ustvariti okolje, da boš ustvarjalen in boljši od ostalih. To je zelo pomembno, če želimo biti ustvarjalni v prihodnosti," je pojasnil in dodal, da je treba povezati celotno izobraževanje. Omenil je finsko belo knjigo, kjer da so si zastavili, da želijo biti najboljši na svetu. Ključno hibo za razvoj države Lenarčič vidi v majhni dodani vrednosti Slovenije, ki je pod evropskim povprečjem. To po njegovem mnenju onemogoča velika vlaganja v znanost in razvoj.

Poleg Lenarčiča naj bi v skupini sodelovali še nekdanja šolska ministra - Igor Lukšič in Pavel Zgaga, glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj, upokojena psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič, upokojeni ravnatelj Darko Rebernik, Mihaela Novak Kolenko z ministrstva za izobraževanje ter predavatelji Vojko Strahovnik (filozofska, teološka ter fakulteta za državne in evropske študije) in Ksenija Vidmar (filozofska fakulteta), medtem ko je Alenka Švab z ljubljanske fakultete za družbene vede iz skupine že odstopila zaradi, kot je sporočila ministrstvu, obilice lastnega dela.

Nova bela knjiga v šolstvu je po mnenju Javornikove potrebna zaradi nujnih odzivov na nove družbene spremembe zadnjih deset let. Po njenih besedah bo dokument, za pripravo katerega bo ministrstvo v treh letih namenilo skupno okoli 130.000 evrov, "kvantitativno krajši, kvalitativno pa širši" kot sta bila njegova predhodnika. Po dveh letih regijskih posvetov in večmesečnem delu strokovne skupine naj bi šel v prvi polovici leta 2021 v širšo javno obravnavo, nato v državni zbor.