c S

Na mariborski srednji šoli za oblikovanje še vedno vre

22.01.2020 15:12 Maribor, 22. januarja (STA) - Na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, kjer so v zadnjih mesecih dobili odpoved trije zaposleni, so odnosi med vodstvom šole in sindikatom še vedno zelo napeti. Svet zavoda je v torek obravnaval poziv ministrstva k opredelitvi do pisma nekdanjega sindikalnega predstavnika ter sklenil, da zadevo prepusti presoji sodišča.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pozvalo svet zavoda, da se opredeli do pisma, ki ga je prejelo od nekdanjega sindikalnega zaupnika na šoli Dejana Paske, ki je lani dobil izredno odpoved. V omenjenem pismu je ravnateljici Nadji Jager Popović očital številne nepravilnosti, za katere pa po besedah predsednika sveta zavoda Boštjana Petučnika ni predložil nobenih dokazov.

Na torkovi seji sveta zavoda so se s pozivom ministrstva seznanili, podrobneje pa se o teh očitkih niso opredeljevali. "Podali smo izjavo, da svet zavoda obravnava vsako pritožbo, ki prispe na svet zavoda in je podana v skladu z določili poslovnika sveta zavoda in zakonodajo, ter jo skrbno preuči in se nanjo odzove. A da takšno pisanje, kot ga je gospod Paska poslal ministrstvu, škoduje šoli in da se glede na to, da je gospod v postopku na delovnem sodišču, ne bomo do tega posebej opredeljevali. Pustimo, da organi naredijo svoje," je za STA danes povedal Petučnik.

"Menimo, da je naša naloga delovati v dobro šole in skrbeti za razvoj, medtem ko vse to že meji na obračunavanja, ki naj ne bi bila del šolskega prostora. Naša naloga je vendarle vzgajati," je dodal. Spomnil je, da je tudi ministrstvo napovedalo odstop zadeve ustreznim inštitucijam. "V kolikor je to tako, naj ustrezne inštitucije povedo kako in kaj," je dodal.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je ogorčen, ker je omenjena obravnava potekala za zaprtimi vrati. "Javnost ima pravico vedeti, na kaj je nezakonito odpuščeni sindikalni zaupnik v pismu opozoril resorno ministrstvo, ki je navedbe zatem posredovalo pristojnim inšpekcijskim službam in komisiji za preprečevanje korupcije," so v torek sporočili iz sindikata.

Predsednik območnega odbora sindikata Boris Radosavljevič se je želel osebno udeležiti torkove seje sveta zavoda, a je ostal pred zaprtimi vrati. "To je nedopusten poseg. To je omejevanje pravic sindikata," je povedal danes za STA. "Če so obtožbe (Paske) neresnične, jih bodo z levo roko lahko zavrnili. Problem pa je, da so nekateri člani sveta zavoda poslovno povezani s šolo in tudi zato je ministrstvo, za razliko od sveta zavoda, vzelo zadevo mnogo bolj resno in jo bo odstopilo vsem možnim inštitucijam," je dodal.

Po besedah Petučnika so bili po veljavni zakonodaji s področja varovanja osebnih podatkov dolžni sejo v tej točki zapreti za javnost, pri preostalih točkah pa so jo znova odprli. A sindikalni predstavnik po besedah predsednika sveta zavoda ni prišel nazaj na sejo.

Na ministrstvu so po medijskem poročanju o domnevnih nepravilnostih 8. januarja sklicali sestanek z ravnateljico Jager Popović in predsednikom sveta šole. "Na sestanku sta zakonita predstavnika šole ministrstvo seznanila z dogajanji na šoli in zagotovila, da pouk poteka nemoteno in da je to tudi njihova osnovna skrb in cilj, ki mu sledijo," so takrat povedali na omenjenem ministrstvu. Predstavnika šole so spomnili, da morajo vsi postopki potekati v skladu z zakonodajo, in napovedali posredovanje pobud za inšpekcijski nadzor na ustrezne inšpekcijske službe in komisije.

Odpuščeni sindikalist Paska je za Radio Maribor povedal, da je ministrstvo v omenjenem pismu opozoril na slabo organizacijo vzgojno izobraževalnega procesa na šoli, zlorabo video nadzora, korupcijska tveganja, povezave znotraj določenih vodstvenih funkcij in domnevno ponarejanje listin. Podobno kot svet zavoda tudi ravnateljica Jager Popovič, ki ji letos izteče petletni mandat, komentar očitkov prepušča pristojnim institucijam, je še poročal radio.