c S

Ministrstvo ukinja Dijaški dom Maribor

15.01.2020 15:53 Ljubljana/Maribor, 15. januarja (STA) - Ravnateljico Dijaškega doma Maribor Ksenijo Jaušovec je po pisanju današnje izdaje časnika Večer šokirala informacija o načrtovanem zaprtju tega dijaškega doma. Po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport gre za postopno ukinitev izvajanja dejavnosti, ki je v fazi predloga.

"S predlogom smo seznanili vodstvo doma, vključujemo pa tudi sedanje souporabnike doma, to je Center za sluh in govor Maribor, katerega ustanovitelj je tudi vlada in ki nedvomno potrebuje dodatne prostore. Rešitve bomo poiskali v duhu konstruktivnega sodelovanja z vsemi deležniki, pri čemer bomo še posebej skrbni pri ohranjanju zaposlitev obstoječega osebja," so za STA zagotovili na ministrstvu.

Med razlogi za postopno ukinitev izvajanja dejavnosti dijaškega doma je zmanjšan vpis v zadnjih letih. "Dijaški dom Maribor ima v šolskem letu 2019/2020 vpisanih 60 dijakov v dveh vzgojnih skupinah. Vpis je v desetih letih padel iz 220 dijakov, torej za 72 odstotkov. Kapaciteta doma je sicer 320 ležišč," pravijo na ministrstvu.

Po poročanju Večera naj bi prostore doma v primeru ukinitve dijaškega doma v celoti prevzel Center za sluh in govor Maribor, ki že gostuje v dijaškem domu. A tamkajšnji direktor Samo Rumež menda temu ni naklonjen.

V Mariboru so trije samostojni dijaški domovi, ob omenjenem še Dijaški dom Drava in Dijaški dom Lizike Jančar Maribor. "V mariborski mreži dijaških domov je brez upoštevanja kapacitet Dijaškega doma Maribor zagotovljenih 1186 ležišč za dijake, od katerih je zasedenih le 60,8 odstotka, kar pomeni, da bo tudi v bodoče prostih mest za dijake dovolj. Tudi za dijake Dijaškega doma Maribor je možnosti v drugih domovih v Mariboru dovolj," pravijo na ministrstvu.

V Dijaškem domu Lizike Jančar biva 271 dijakov, v Dijaškem domu Drava pa 324. Oba sta v desetih letih po navedbah ministrstva ohranila vpis na enaki ravni.

O zaprtju dijaškega doma kje drugje po Sloveniji pa na ministrstvu ne razmišljajo. "Tudi v Mariboru, kot že zapisano, gre za postopno ukinitev izvajanja dejavnosti, ki je v fazi predloga," poudarjajo.