c S

Osnovnošolci ustvarjalno opozorili na varnostne izzive digitalnih tehnologij

15.01.2020 13:25 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Najbolje ocenjeni kratki film o varni uporabi svetovnega spleta v okviru natečaja Eset zimski dan so posneli učenci OŠ Orehek Kranj Ravne na Koroškem. Na natečaju, ki je potekal prvič, je sodelovalo deset osnovnih šol, njihovi kratki videi pa so dostopni prek Facebooka in na YouTube-kanalu Eset Slovenija, so sporočili iz Si Spleta.

Kibernetski kriminal ustvarja visoko gospodarsko škodo. Pred varnostnimi tveganji pri uporabi informacijskih tehnologij niso varna niti podjetja in ustanove niti gospodinjstva oziroma zasebni uporabniki, vključno z otroki. Zato so v podjetju Si Splet, v okviru akcije Eset zimski dan, izvedli natečaj za najboljši video na temo varne uporabe spleta.

Posamezni razredi osnovnih šol so morali pod mentorstvom učitelja pripraviti največ triminutni video. Zmagovalne prispevke so izbrali na osnovi prejetih všečkov na kanalu YouTube ter ocene komisije, ki so jo sestavljali strokovnjaki za informacijsko varnost podjetja Si Splet ter mojster digitalnega in strateškega marketinga ter predavatelj na Gea College Gal Kočar.

Zmagovalci natečaja, učenci kranjske šole Orehek in ravenske, bodo za nagrado doživeli nepozaben zimski dan na tečaju deskanja z deskarjem Žanom Koširjem. Tretje uvrščeni razred OŠ Draga Bajca Vipava bo obiskal leteči Robi Kranjec, ki bo učencem izročil promocijska darila.

Nad prispevki so v podjetju Si Splet po navedbah Petre Veber navdušeni, saj so učenci pokazali, da se, kljub mladosti, dobro zavedajo ranljivosti pri uporabi svetovnega spleta. Veseli pa so, da so poleg kibernetskih groženj prepoznali in izpostavili tudi problem odvisnosti od digitalnih tehnologij. Vsem učencem in njihovim mentorjem se zahvaljujejo za sodelovanje, saj verjamejo, da lahko skupaj pomembno dvignejo zavedanje o problemu kibernetskih groženj.

V Si Spletu, ki v Sloveniji zastopa vodilne evropske varnostne rešitve podjetja Eset, si želijo, da bi akcija postala tradicionalna in da bi k sodelovanju pritegnili čim več osnovnih šol, so še dodali v sporočilu za javnost.