c S

V Avstriji zahteva za oceno ustavnosti prepovedi nošenja naglavnih rut v šolah

14.01.2020 13:47 Dunaj, 14. januarja (STA) - Islamska verska skupnost v Avstriji je v ponedeljek na avstrijsko ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti prepovedi nošenja naglavnih rut v šolah, ki velja od začetka šolskega leta. Nova vlada ljudske stranke (ÖVP) in Zelenih želi sicer prepoved razširiti na deklice do 14. leta starosti.

Zakon, ki prepoveduje kakršnakoli ideološka ali verska oblačila, povezana s pokrivanjem glave, je začel veljati z začetkom šolskega leta v šolah, ki jih obiskujejo otroci do 10. leta starosti. Nova vlada pa namerava prepoved razširiti na deklice do 14. leta starosti.

Islamska verska skupnost meni, da prepoved nošenja naglavnih rut krši svobodo veroizpovedi in pravico staršev do vzgoje otrok, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zahteva za oceno ustavnosti se nanaša na dva primera na Dunaju.

Od začetka lanskega septembra do novembra so zabeležili osem primerov, ko so deklice v šolo prišle z hidžabom. A so vsi starši upoštevali zakon, potem ko so jih šole opozorile na kršitev. Zanjo je sicer v zakonu predvidena denarna kazen v višini 440 evrov.