c S

Ministrstvo in Sviz v podpis dogovora glede sprememb kariernega sistema

08.01.2020 07:59 Ljubljana, 08. januarja (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj bosta danes podpisala dogovor o izvrševanju stavkovnega sporazuma. Kot so sporočili z ministrstva, gre za prvi korak k sistemski prenovi kariernega sistema strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Vlada je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) decembra 2018 podpisala stavkovni sporazum, v katerem se je zavezala, da bo v sodelovanju s predstavniki sindikata prenovila karierni razvoj strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Ministrstvo in sindikat sta nato uskladila bistvene elemente prenove z okvirno časovnico za realizacijo sprememb, za kar bo potrebna tudi sprememba predpisov. S spremembo pravilnika, ki ureja napredovanje strokovnih delavcev v nazive, naj bi olajšal dostop do naziva svetnik. Za uvedbo novega, četrtega naziva (višji svetnik), ki naj bi bil umeščen za nazivom svetnik, pa bo treba spremeniti zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Določbo o novem nazivu naj bi ministrstvo vključilo v prvi predlog sprememb omenjenega zakona.

Vendar pa dogovor, ki ga bodo danes podpisali, po navedbah ministrstva predstavlja le prvi korak k sistemski, tako postopkovni kot vsebinski prenovi kariernega sistema strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja. Skupaj s pristojnimi javnimi zavodi tako načrtujejo obsežen projekt v obdobju 2020-2022, katerega cilj je razviti in pripraviti predloge posodobitve profesionalnega in kariernega razvoja ravnateljev in strokovnih delavcev.