c S

Brezplačne vadbe za socialno izključene, prekomerno prehranjene in gibalno manj kompetentne otroke

02.01.2020 20:21 Ljubljana, 02. januarja (STA) - Mestna občina Ljubljana (Mol) bo v prihodnjih treh letih za programe vključevanja socialno izključenih, prekomerno prehranjenih in gibalno manj kompetentnih otrok v prostočasen šport namenila okoli 897.000 evrov letno. Otrokom bodo omogočili brezplačne vadbe v šolah, izvajali pa tudi več celoletnih programov, so na Molu pojasnili za STA.

Med brezplačnimi celoletnimi programi je predšolskim otrokom namenjen Mali sonček, v okviru katerega izvajajo drsanje in kros. Za otroke od prvega do šestega razreda so pripravili program Šport je igra. Otroci med med sedmim in devetim razredom pa se lahko vključijo v šolske športne krožke. Izvajajo tudi programe Gremo na kolo, Igramo golf in Naučimo se plavati. Mol financira tudi šolska športna tekmovanja za šoloobvezne otroke.

V programe se otroci vključijo prostovoljno. Obvezno je le učenje plavanja, vanj so vključene celotne populacije prvih, tretjih in šestih razredov osnovne šole. Poleg naštetih programov morajo športna društva v ostalih programih športa socialno ogroženim otrokom omogočiti brezplačno vadbo, so na Mol pojasnili za STA. Vadba praviloma poteka skozi vse šolsko leto.

Do leta 2028 želi Mol povečati delež gibalno aktivnih prebivalcev, ki se s športom ukvarjajo vsaj dvakrat tedensko, na 75 odstotkov prebivalcev. Med odraslimi si želijo povečati delež za dva odstotka letno. Med športno aktivnimi starejšimi pa želijo v programe strokovno vodenih vadb pritegniti dodatnih deset odstotkov starejših.

V prihodnjih letih načrtujejo tudi organizacijo 30 množičnih športno rekreativnih dogodkov letno, vsak mesec pa nameravajo izvesti vsaj en tak dogodek.

Načrtujejo tudi standardizacijo opreme na otokih športa - gre za naprave za zunanji fitnes, trim naprave, ulično vadbo in športna igrišča. Predvidevajo pa tudi, da bi na otokih športa v vsaki četrtni skupnosti vsaj enkrat tedensko omogočili strokovno vodeno vadbo s svetovanjem za odrasle.

Za šport bo Mol v prihodnjem letu namenil nekaj manj kot 19.397.000 evrov, od tega bo za izvedbo letnega programa športa namenil 12.800.000 evrov. V letu 2021 bo proračun predvidoma nekoliko višji, za celotno področje načrtujejo 24.939.000 evrov, za letne programe športa bo namenjenih 12.800.000 evrov.

Za leto 2022 Molj še nima proračuna, zato bodo natančne vrednosti določili po njegovem sprejetju. predvidevajo pa 12.800.000 evrov sredstev. Del jih bodo namenili javno-zasebnemu partnerstvu Teniški center Tomačevo, ki bo deloval na območju nekdanjega teniškega centra Gradiant. V prihodnjih treh letih je za to predvidenih 30.000 evrov letno.