c S

Za šolarje kar 12 dni novoletnih počitnic

24.12.2019 06:59 Ljubljana, 24. decembra (STA) - Okoli 261.500 slovenskih šolarjev bo danes še zadnjič v tem letu sedlo v šolske klopi. V sredo se namreč zanje začenjajo novoletne počitnice, na katerih bodo uživali kar dvanajst dni. K pouku se bodo znova vrnili v ponedeljek, 6. januarja. Počitniške dni si bodo lahko popestrili z raznovrstnimi dejavnostmi, tudi ob božično-novoletnih prireditvah.

Večina šol je sicer v ponedeljek s proslavo zaznamovala dan samostojnosti in enotnosti, ki ga kot državni praznik praznujemo 26. decembra. Šolarjem petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati.

Veliko lepih želja v prihajajočih praznikih in uspeha v prihodnjem letu je učencem, dijakom in ostalim v izobraževanju zaželel tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Ob novem letu ministra navdaja optimizem, da bi z ustvarjalnim mirom, ki bi preveval vse pore slovenske družbe, lahko v novem letu delovali še bolje, kot smo v preteklosti, je dejal v poslanici objavljeni na Facebook strani ministrstva.

Med počitnicami so mladim na voljo številni dogodki po vsej Sloveniji. V Ljubljani v zavodu Mladi zmaji se bodo lahko udeležili zanimivih delavnic in družili v dnevnih centrih. Od starega leta pa se bodo poslovili 28. decembra na "prednovoletnem žuru" v četrtnem centru Bežigrad.

Zveza prijateljev mladine Maribor od 27. do 31. decembra organizira likovne, glasbene, literarne in druge delavnice, ki potekajo v domu ustvarjalnosti mladih. Delavnice so brezplačne, potrebna pa je predhodna prijava.

Ves prihodnji teden bodo v večjih mestih potekale številne praznične prireditve in obiski dedka Mraza. Dvanajstdnevne počitnice bodo tudi priložnost za preživetje več časa v družinskem krogu.

Šolarji so si letos sicer prvi oddih privoščili že konec oktobra v času "krompirjevih" počitnic. Pred koncem šolskega leta pa jih čakajo še enotedenske zimske počitnice, ki bodo tudi letos v dveh delih v drugi polovici februarja, in prvomajske počitnice.