c S

Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini v luči kroženja znanja

23.12.2019 13:14 Ljubljana, 23. decembra (STA) - V prostorih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport danes poteka 4. simpozij Društva VTIS, s katerim želijo utrjevati vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in tistimi doma. Minister Jernej Pikalo je v uvodnem nagovoru izpostavil t.i. reintegracijsko shemo, namenjeno vračanju slovenskih raziskovalcev v domovino.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen sodelovanja slovenskih raziskovalcev v tujini pri vzpostavitvi sheme, ki je namenjena temu, da bi se lahko tisti, ki delujejo v tujini, vrnili, dobili projekte in se na ta "način ponovno integrirali v slovensko raziskovalno skupnost".

"Interes Slovenije je, da se najboljši intelektualci vrnejo, saj je prednost naše države predvsem v njenih ljudeh, v njenih najboljših ljudeh," je še dejal minister in dodal, da tudi država dviguje sredstva za raziskave ter da dosegajo najvišje ravni v zgodovini Slovenije.

Minister je še poudaril, da je v proračunu za leto 2020 in 2021 predviden dvig raziskovalnih sredstev, ker je to najbolj jasen in zanesljiv način, da dvignejo dodano vrednost ter hkrati omogočijo vpogled v to, kaj se dogaja v današnji družbi.

Na slednje je v svojem nagovoru opozorila tudi predstavnica upravnega odbora Društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS Kristi Hodak, ki je dejala, da so v tem trenutku edina stalnica spremembe, ki pa jim ne smemo samo slediti, ampak jih je treba tudi kritično premisliti.

"Rabimo vas, da prepoznate nove izzive in ponudite nove rešitve, znanja in dognanja. Potrebujemo vas, da soustvarjate prihodnost, v kateri želimo živeti," je nagovorila sodelujoče.

Društvo je 4. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini - multidisciplinarno konferenco, katere cilj je vzpostavitev in utrjevanje vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in raziskovalci ter profesorji v Sloveniji - pripravilo v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Po uvodni okrogli mizi z naslovom Kroženje možganov in mednarodno sodelovanje, na simpoziju poteka še šest tematskih panelov, in sicer o pravu, podatkovni znanosti, oblikovanju, podnebnih spremembah, raziskovalni umetnosti ter o ERC starting grantu.