c S

Raziskovalni dan EF v znamenju trendov v raziskovanju

19.12.2019 20:37 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Na ljubljanski ekonomski fakulteti je danes potekal raziskovalni dan, na katerem so v ospredje postavili trende v raziskovanju. Udeležence je nagovoril tudi profesor z Norwegian Business School iz Osla Jan Ketil Arnulf, ki problematizira prevladujočo uporabo anketnih raziskovalnih metod v družboslovju. Podelili so tudi raziskovalne nagrade.

Dekanja fakultete Metka Tekavčič je v uvodnem nagovoru poudarila, da je raziskovalna dejavnost eden od treh stebrov odličnosti ljubljanske fakultete in da pomembno prispeva k splošni uspešnosti fakultete kot pomembne akademske inštitucije doma in v svetu.

Prodekan za raziskovalno dejavnost na fakulteti Miha Škerlavaj je poudaril, da je vse, o čemer "se danes pogovarjamo, rezultat našega skupnega dela in dolgih, konsistentnih prizadevanj". Kot je pojasnil, fakulteta z viri, ki jih ima, dosega veliko.

Ob tem je Škerlevaj izpostavil še ključne napredke na področju raziskovalne dejavnosti fakultete v letošnjem letu, med drugim so sprejeli nov pravilnik o znanstveno-raziskovalni dejavnosti, uvedli so nove informacijske rešitve za podporo izvajanju raziskovalne dejavnosti, bili pa so tudi uspešni pri pridobivanju novih projektov.

V skladu z rdečo nitjo dogodka, trendi v raziskovanju, so pod drobnogled vzeli tudi izzive odprte znanosti, profesor Arnulf pa je spregovoril o uporabi anketnih raziskovalnih metod v družboslovju.

Kot je zapisano v povzetku njegovega članka na to temo, so v raziskavi ugotovili, da je mogoče rezultate anketnih vprašalnikov s precejšnjo verjetnostjo napovedati z algoritmi, saj naj bi na odgovore vplival način, kako so vprašanja zastavljena.

V predavanju je poudaril težavo predvidevanja odgovorov: "Če lahko algoritmi predvidijo odgovore, pravzaprav ne rabimo nikogar spraševati."

V sklopu raziskovalnega dne so podelili tudi nagrade in priznanja za najboljše raziskovalne članke, objavljene v letu 2018.

Nagrade za najboljše članke, objavljene v letu 2018, so prejeli Nevenka Hrovatin in Jelena Zorić, Marko Jakšič ter Matej Černe in Miha Škerlavaj.

S podelitvijo raziskovalnih nagrad želijo na ekonomski fakulteti prikazati svoj "doprinos k svetovni zakladnici znanja s številnih področij poslovnih ved in ekonomije".