c S

Univerza na Primorskem pripravlja novo strategijo

18.12.2019 13:23 Koper, 18. decembra (STA) - Nova rektorica Univerze na Primorskem (UP) Klavdija Kutnar je ob robu današnjega prednovoletnega sprejema izpostavila pomen povezovanja in sodelovanja znotraj univerze ter interdisciplinarnosti. UP po njenih besedah pripravlja tristebrno srednjeročno strategijo, ki bo med drugim temeljila tudi na povezovanju z gospodarstvom.

Kot je pojasnila Kutnarjeva, ki je rektorske dolžnosti formalno prevzela pred slabim mesecem dni, na UP tako pripravljajo novo srednjeročno strategijo, ki bo slonela predvsem na pedagoški in znanstveni odličnosti ter na sodelovanju z gospodarstvom: "Verjamemo, da bomo uspeli nov preboj narediti v sodelovanju s kar precej dobrimi lokalnimi podjetji."

Je pa Kutnarjeva znova opozorila na podfinanciranost koprske univerze. Ustanovitelj namreč ni zagotovil vseh sredstev, potrebnih za zagotovitev povečanja plač. Iz tega naslova je bila UP letos prikrajšana za približno 260.000 evrov, podhranjenost v prihodnjem letu pa bo še višja. Zato je Kutnarjeva izrazila upanje, da bo šolsko ministrstvo v letu 2020 uspelo najti način za dodelitev sredstev za študijsko dejavnost, ki bo upošteval razlike med univerzami.

Po drugi strani je bila rektorica optimistična glede sanacije univerzitetnega kampusa v Livadah, ki ga je pred dvema letoma prizadel požar. V zadnjih mesecih so skupaj s projektanti, zavarovalnico in pristojnim ministrstvom uspeli urediti mnogo stvari, je pojasnila Kutnarjeva in dodala, da če bo ministrstvo zagotovilo ustrezna sredstva, "potem si upam napovedati, da bomo oktobra nazaj".

Rektorica je med drugim zavrnila mnenja, da se na UP zapostavlja področji humanistike in družboslovja. Pri tem je spomnila, da je bila UP postavljena kot družboslovno-humanistična univerza in da se je zato po letu 2006 razvijalo tudi naravoslovne študijske programe, kljub doseženi stabilizaciji pa je UP danes še vedno "veliko bolj družboslovno-humanistično usmerjena kot naravoslovno tehnično". Sicer pa si Kutnarjeva želi čim več interdisciplinarnega sodelovanja, ki je že do zdaj prineslo številne uspehe.

Glede sodelovanja z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, ki se je leta 2016 odcepil od univerze, je Kutnarjeva poudarila, da sodelovanje na individualni ravni poteka ves čas, za sodelovanje na institucionalni ravni pa "sodelovanje ne bo možno, dokler ne bodo zaključeni vsi sodni postopki".

Prav v zvezi z zadnjimi sodbami višjega delovnega in socialnega sodišča, po kateri je univerza šestim nekdanjim profesorjem morala izplačati odškodnine zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja, pa je izpostavila, da so se na UP prejetih sodb razveselili, saj jim je sodišče pritrdilo, da je omenjenim profesorjem z 31. decembrom 2016 prenehalo delovno razmerje na univerzi.