c S

Pahor priznanja Faca leta podelil mladim, ki navdihujejo

17.12.2019 07:41 Ljubljana, 16. decembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes priredil sprejem ob podelitvi priznanj Faca leta 2019. Gre za nagrado otroškega spletnega časopisa Časoris, letos so jo drugič podelili otrokom, ki izstopajo, imajo poseben talent, so vir navdiha in spreminjajo svet okoli sebe.

Med prejemniki Pahorjevih priznanj so tako umetniki kot raziskovalci, znanstveniki in misleci, poslovneži in dobrodelneži. Priznanja je nagrajencem izročil častni pokrovitelj izbora predsednik republike Pahor.

Dobitniki priznanj Faca leta 2019 so Simon Štiblar, ki kljub svojim posebnim potrebam rad navezuje stike prek družbenih omrežij, Kristjan Veber, ki je že večkrat pripravil dobrodelne dogodke, mladi programer Andrei Morozov, sooblikovalka letošnjega 4. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip Kaja Miglič Pirkmaier, Mihela Božič in Jerneja Trošt, ki sta na srečanju mladih zgodovinarjev Slovenije predstavili raziskovalno delo o življenju staršev in starih staršev.

Priznanje Faca leta je prejel tudi avtor šolskega projekta Demokracija v šoli Simon Trussevich, mladostniška glasbena skupina Rock Ivančki, ljubiteljica in raziskovalka volkov Manica Kužner, sestri Katarina in Rebecca Agius Jager, ki sta se pridružili akciji WHO ob svetovnem dnevu duševnih bolezni ter Adriana Golub, Samo Medic in Mina Ravbar, ki so se uvrstili turnir šampionov v svetovnem pokalu znanja na univerzi Yale v ZDA, so povzeli v Časorisu.

Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru današnjih prejemnikov priznanj poudaril svoje prepričanje, da mladi ljudje s svojimi zamislimi, "ki so drugačne od prevladujočih, drugače vidite prihodnost tega sveta, ste zato vredni naše pozornosti, predvsem pa si jo zaslužite s svojimi deli. Od srca smo vam hvaležni za to, kar ste storili, tudi zato ker vaše vrstnike navdihujete k temu, da razmišljajo s svojo glavo, iščejo rešitve za probleme, ki se zdijo nerešljivi in ste pri tem vztrajni ter predvsem pogumni".

Lansko leto so v Časorisu pod pokroviteljstvom predsednika republike in v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) prvič iskali in predstavljali otroke, ki navdihujejo, je ob podelitvi izpostavila urednica Časorisa Sonja Merljak Zdovc.

Kot so pojasnili, so sprva razmišljali, da bi po zgledu izborov osebnosti leta izbrali eno faco leta. A so člani komisije, ki jo letos sestavljajo predsednica ZPMS Darja Groznik, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, vlogerka Rebeka Tomc in Merljak Zdovčeva, ugotovili, da bo drugače.

"S faco leta ne želimo spodbujati tekmovalnosti, ampak želimo predstaviti javnosti množico žarečih, radovednih in navdihujočih obrazov," je še poudarila Merljak Zdovčeva.