c S

Dva ljubljanska vrtca danes dobila nove in prenovljene prostore

13.12.2019 08:55 Ljubljana, 12. decembra (STA) - V Ljubljani so danes odprli prenovljene prostore in nov prizidek vrtca Galjevica ter večnamenski prostor v vrtcu Tinkara, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (Mol). Za prenovo so skupaj namenili slaba dva milijona evrov, letos pa so v proračunu Mola za predšolsko vzgojo in izobraževanje namenili že 113 milijonov evrov.

V vrtcu Galjevica so prenovili kotlovnico z ogrevanjem, obnovili zunanji ovoj in notranjo razsvetljavo, zamenjali vsa zunanja vrata in okna, strešno kritino z žlebovi ter obnovili strelovodne naprave, so v sporočilu za javnost zapisali na Molu.

Poleg tega so zamenjali del stavbnega pohištva, zunanja konzolna senčila v atrijih vseh 10 igralnic, lesene talne obloge v osmih igralnicah ter vinilni tlak z izolacijo in estrihom na hodnikih, v garderobah ter upravi. Vzpostavili so tudi hlajenje s split sistemi v vseh igralnicah ter obnovili vse tri sanitarne prostore za odrasle.

Obenem so zgradili 183 kvadratnih metrov velik prizidek z večnamensko dvorano, garderobo in dvema shrambama. Stavbo vrtca Galjevica so energetsko obnovili v okviru javno-zasebnega partnerstva po principu energetskega pogodbeništva s konzorcijem družb Petrol, Resalta in Javna razsvetljava. Vrednost celotnega projekta je znašala 1,5 milijonov evrov, so sporočili.

Obstoječi vezni hodnik vrtca Tinkara so nadomestili z novim veznim hodnikom in večnamenskim prostorom. S tem so, po navedbah Mola, povečali funkcionalnost celotnega objekta in izboljšali prostorske kapacitete ter bivalne pogoje vrtca.

Nova pridobitev vrtca Tinkara je po podatkih ljubljanske občine znašala približno 442.000,00 evrov. Pri tem so od Eko sklada pridobili okoli 30.000 evrov nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v gradnjo skoraj nič-energijskih stavb splošnega družbenega pomena.

Lansko jesen so na Molu podpisali pogodbo o nadaljevanju javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Ljubljana in konzorcijem družb Petrol, Resalta in Javna razsvetljava. Ta vključuje prenovo 11 objektov - štirih osnovnih šol, treh vrtcev, dveh objektov lokalne samouprave in dveh športnih objektov, so sporočili z ljubljanske občine.