c S

Na dveh ljubljanskih šolah bodo odprli prenovljene prostore

10.12.2019 09:24 Ljubljana, 10. decembra (STA) - V Ljubljani bodo danes popoldne odprli prenovljene prostore Osnovne šole Poljane in podružnične šole Rudnik Osnovne šole Oskarja Kovačiča. Na obeh šolah so izvedli celoviti statični in energetski sanaciji, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Na Osnovni šoli Poljane so ojačali konstrukcijo šole, s katero so izboljšali potresno varnost objekta. Z ureditvijo novega zunanjega stopnišča, dodatnih požarnih sektorjev in namestitvijo požarnih oblog ter negorljive notranje opreme, pa so po navedbah občine poskrbeli za večjo požarno varnost šole. Poleg tega so skoraj v celoti zamenjali kanalizacijo, v pritličnih prostorih pa so prenovili tlake.

V sklopu energetske sanacije so na osnovni šoli prenovili fasado, zamenjali stavbno pohištvo in namestili zunanja senčila. Toplotno so izolirali tudi streho ter prenovili kritino in ogrevalni sistem ter zamenjali razsvetljavo in vzpostavili centralni nadzorni sistem.

Tudi na podružnični šoli OŠ Oskarja Kovačiča so ojačali konstrukcijo šole in izboljšali njeno požarno varnost. Poleg tega so uredili še prostore za pouk v manjših skupinah in šolsko knjižnico, ki je šola do zdaj ni imela, ter jih opremili z novo notranjo opremo, so sporočili z ljubljanske občine.

Energetska sanacija podružnične šole pa je obsegala prenovo fasade, zamenjavo stavbnega pohištva in namestitev zunanjih senčil, zamenjavo razsvetljave ter vzpostavitev centralnega nadzornega sistema. Med drugim so zamenjali tudi energent za ogrevanje. Šola se bo tako namesto z ekstra lahkim kurilnim oljem po novem grela s pomočjo kotla na zemeljski plin ter plinsko toplotno črpalko, so zapisali v sporočilu za javnost.

Energetski sanaciji sta v obeh primerih potekali v okviru javno-zasebnega partnerstva, po principu energetskega pogodbeništva s konzorcijem družb Petrol, Resalta in Javna razsvetljava. Sofinanciral pa ju je kohezijski sklad v višini 40 odstotkov upravičenih stroškov energetske sanacije, so še pojasnili na občini.