c S

Univerzitetni profesorji protestirajo zaradi vojakov na dogodku ob obletnici ljubljanske univerze

06.12.2019 19:10 Ljubljana, 06. decembra (STA) - Skupina sedanjih in upokojenih univerzitetnih profesorjev in razumnikov protestira, ker so bili v torek pred slovesno akademijo ob 100-letnici ljubljanske univerze navzoči vojaki. Na državnem protokolu pa so pojasnili, da ob vročitvi reda za izredne zasluge, ki ga je predsednik republike podelil univerzi, vedno sodeluje častna enota.

Podpisniki protesta, med njimi Boris A. Novak, Rudi Rizman, Spomenka Hribar in Vlado Miheljak, se sprašujejo, ali predsednik republike Borut Pahor in rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič nista nikoli slišala, da "uniformirane postave ne smejo stopiti in lomastiti po posvečenem prostoru mišljenja, raziskovanja in dialoga".

Po njihovi oceni arogantno zatrjevanje, da zakon o državnih odlikovanjih zapoveduje vojaško paradiranje, kaže na pomanjkanje občutka za osnovno spodobnost.

Na univerzi so v odzivu na protest za STA spomnili na besede rektorja ljubljanske univerze Papiča iz njegovega nagovora na slovesni akademiji. Po njegovih besedah je bistvo univerze, da vzpostavlja prostor svobodne javne razprave. Na ta način osmišlja svojo ustvarjalno vlogo v sodobni družbi, so Papičeve besede povzeli v odzivu.

Na državnem protokolu pa so za STA pojasnili, da je pred slovesno akademijo ob 100-letnici univerze predsednik Pahor vročil red za izredne zasluge, s katerim je odlikoval Univerzo v Ljubljani. Red za izredne zasluge je najvišje državno odlikovanje, zato ob njegovi vročitvi sodeluje častna enota, ki jo sestavljata garda Slovenske vojske in Policijski orkester. Enako velja še za zlati red za zasluge, so dodali.

Pri vročanju obeh odlikovanj po njihovih besedah vedno sodeluje častna enota ne glede na lokacijo vročitve. To je stalna protokolarna praksa v skladu s pravili službe Slovenske vojske, so poudarili.

Pahor je univerzo odlikoval za njen prispevek k duhovnemu in kulturnemu razvoju slovenskega naroda, uveljavitvi slovenskega jezika ter za vrhunske dosežke na področju znanosti in izobraževanja.