c S

Za naložbe v raziskovalno infrastrukturo osem milijonov evropskih sredstev

03.12.2019 17:06 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Trije projekti razvoja raziskovalne infrastrukture za mednarodno konkurenčnost slovenskega prostora (LifeWatch, Eatris in Elixir) bodo prejeli 8,4 milijona evrov evropskih sredstev. Projekti so vezani na prednostna področja načrta razvoja raziskovalne infrastrukture Slovenske strategije pametne specializacije.

Za projekt LifeWatch v vrednosti 3,3 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 2,6 milijona evrov, so sporočili iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Projekt je namenjen nakupu opreme, ki bo omogočala nadaljevanje izvajanja mednarodnih raziskovalnih projektov za spremljanje in napovedovanje učinkov globalnih sprememb na biotsko raznovrstnost. Z raziskovalno infrastrukturo bo omogočeno zbiranje, urejanje, oblikovanje in shranjevanje podatkov o biotski raznovrstnosti.

Podlaga takim raziskavam je tudi vzpostavitev banke tkivnih vzorcev, analitični center, molekularni laboratorij s potrebno programsko opremo za analizo genske diverzitete ter instrumentarijem na področju genomike in biotehnologije.

Cilj projekta Eatris je posodobitev raziskovalne infrastrukture, ki služi zgodnjim fazam razvoja zdravil ter razvoju najsodobnejših diagnostičnih metod in terapevtskih pristopov. Ti vključujejo genomske in metabolomske tehnologije, ki so zaradi aplikativno usmerjene narave imenovane tudi prenosne oziroma translacijske raziskave. S tem bo izboljšana konkurenčnost Slovenije v okviru evropskega raziskovalnega prostora in evropskih raziskovalnih infrastruktur. Za ta projekt, vreden 2,4 milijona evrov, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 1,6 milijona evrov.

Namen projekta Elixir pa je krepitev nacionalnih raziskovalnih zmogljivosti na področjih ved o življenju. Gre za infrastrukturo za učinkovit prenos novega znanja v zdravstvo in gospodarske veje, povezane z biološkimi procesi. Infrastruktura omogoča učinkovito povezovanje konzorcijskih partnerjev s sorodnimi partnerji v drugih nacionalnih infrastrukturah v naravoslovju, znanostih o življenju in naprednih računalniških tehnologijah.

Ob tem je pomembno vzpostavljanje raziskovalnega, razvojnega in študijskega okolja, ki bo trajno ohranjalo znanje in inovativnosti raziskovalcev na najvišji mednarodni ravni. Za projekt Elixir v vrednosti 5,3 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 4,2 milijona evrov.