c S

Ob veselem dnevu kulture začetek javne razprave o Pravopisu 8.0

03.12.2019 14:12 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Na Ta veseli dan kulture so v Atriju ZRC predstavili novosti na vseslovenskem jezikovnem portalu Fran. Na predstavitvi so posebej izpostavili začetek javne razprave o nastajajočem Pravopisu 8.0, ob kateri so na portalu že objavili zaključena predloga prvih dveh poglavij novih pravil, h katerim lahko preko spleta vsi prispevajo komentarje.

Predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Kozma Ahačič je spomnil, da danes mineva 100 let od ustanovitve Univerze v Ljubljani in od prvega predavanja na novoustanovljeni univerzi, ki ga je izvedel jezikoslovec Fran Ramovš, prav tako pa mineva 100 let od prve javne razprave o pravopisnih pravilih.

Najaktualnejša novost na Franu se navezuje ravno na pravopis, saj so danes na spletišču objavili prvi poglavji novega slovenskega pravopisa, ki sicer že nekaj let nastaja v sklopu Pravopisne komisije pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) in Znanstvenoraziskovalnem centru akademije (ZRC SAZU).

Novi pravopis bo imenovan Pravopis 8.0. S sodobnim zapisom 8.0 želijo na inštitutu opozoriti, da gre za delo, ki sledi duhu in zahtevam sodobnega časa, število osem pa označuje, da gre za osmo samostojno izdajo pravopisa po vrsti, je pojasnil Ahačič. Prvi pravopis smo Slovenci dobili leta 1899, zadnja različica pa je iz leta 2001.

Po besedah vodje pravopisne komisije in pravopisne sekcije na inštitutu Frana Ramovša Helene Dobrovoljc sta na Franu od danes objavljeni že poglavji Pisna znamenja in Krajšave, posamezno poglavje pa bo v javni razpravi mesec dni. Najpomembnejša novost pa je, da bodo komentarje k posameznim členom v pravopisnih pravilih prvič v zgodovini lahko prek spletišča prispevali prav vsi.

"Odločili smo se za demokratičen in sodoben pristop. Zdi se nam, da elektronska doba vendarle omogoča, da družbeni konsenz sklenemo v skladu s tem, kar nam omogoča spletni medij. Da na eni strani povežemo spletna pravopisna pravila s spletnim pravopisnim slovarjem, potem pa pripravimo rešitve, ki bodo konsenzualno usklajene s prispelimi pripombami," je Helena Dobrovoljc dejala za STA.

Kdaj pa bomo dobili novi pravopis? Ahačič je za STA dejal, da bi se to ob ustreznem financiranju lahko zgodilo že v nekaj mesecih, ker pa projekt Pravopis 8.0 ni posebej financiran, gredo zadeve počasneje in zato še ne morejo napovedati, kdaj bo nared.

Vseslovenski slovarski portal Fran je z letošnjim letom bogatejši še za nova gesla pri rastočih slovarjih, kot so ePravopis, eSlovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), Sprotni slovar in Novi etimološki slovar slovenskega jezika. Sicer je na Franu trenutno dostopnih 37 slovarjev, en jezikovni atlas, pod njegovim okriljem pa delujeta tudi jezikovni svetovalnici. V petih letih delovanja je Fran zabeležil nekaj več kot 70 milijonov iskanj, od tega 30 milijonov v zadnjem letu.

Od oktobra je na Franu dosegljiv tudi korpus besedil slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja - Korpus 16. Vodja sekcije za zgodovino slovenskega jezika Andreja Legan Ravnikar je povedala, da Korpus 16 obsega prepise 45 knjižnih del slovenskih protestantov in bo posebej uporaben za študente in raziskovalce tega obdobja. Za iskanje po korpusu je sicer potrebno osnovno poznavanje zapisa besed v 16. stoletju.

Ob današnji predstavitvi sta Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša in Inštitut za hrvaški jezik in jezikoslovje podpisala sporazum o sodelovanju na področju znanosti in raziskovanja, Ahačič pa je za konec razkril letos najbolj iskane besede na Franu. Vodstvo je prepričljivo zavzela tehnikalija, ki ji sledita besedi pokorščina in opolnomočiti.