c S

Na srečanju izvajalcev Sopa projekta o problematiki alkohola pri otrocih in mladostnikih

03.12.2019 14:04 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Letošnje srečanje izvajalcev projekta Sopa - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola je potekalo pod naslovom Alkohol pri otrocih in mladostnikih. Na njem so med drugim izpostavili, da vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17-letnik pije alkohol vsaj enkrat na teden. Predstavili so tudi dosedanje uspehe pilotnega programa v boju proti alkoholu.

Srečanja se je udeležilo okrog 500 sodelujočih strokovnjakov na projektu Sopa iz različnih lokalnih okolij, zavoda za zaposlovanje, občin ter policije. Kot so opozorili na posvetu, se Slovenija glede obsega posledic zaradi škodljive rabe alkohola nahaja v samem evropskem in svetovnem vrhu.

Tema letošnjega srečanja je alkohol pri otrocih in mladostnikih ter pregled stanja in intervencij na tem področju. Izsledki za slovensko mladino med drugim kažejo, da je bil vsak četrti 15-letnik in vsak drugi 17-letnik opit vsaj dvakrat v življenju, vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17-letnik pa pije alkoholne pijače vsaj enkrat na teden, so predstavili na posvetu. Izpostavili so, da je pogovor mladostnika s starši glede pitja alkohola varovalni dejavnik, sicer pa so pri preprečevanju pitja alkohola in odvisnosti uspešni tudi medvrstniški pristop, pristop vključevanja staršev oz. družine in šole, ter obravnava odraslih otrok iz družin s sindromom odvisnosti od alkohola.

"Pitje alkoholnih pijač med mladostniki, starimi 11, 13, 15 in 17 let, sicer narašča s starostjo. O pitju alkohola kadarkoli v življenju pa poroča vsak sedmi 11-letnik, med 17-letniki pa več kot 80 odstotkov. V obeh mlajših starostnih skupinah so odstotki pomembno višji pri fantih kot dekletih," je pojasnila Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot je dejala družinska terapevtka Nataša Sorko, so otroci alkoholikov navadno izjemno pridni in nezahtevni ali pa imajo čustvene in vedenjske motnje. "To so otroci, ki prehitro odrastejo," je dejala Sorkova, ki je poudarila, da ti otroci pogosto prevzamejo skrb za brate in sestre ter gospodinjstvo, saj morajo nadomestiti enega odraslega človeka, zato so običajno oropani otroštva.

Vodja projekta Sopa Tadeja Hočevar pa je izpostavila dosedanje rezultate projekta, v katerem so do sedaj usposobili preko 500 strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja in nevladnih organizacij, da bi se ti lahko začeli pogovarjati o problematiki alkohola brez tabujev in nelagodja ter pomagati prekomernim pivcem.

V sklopu šest milijonov evrov vrednega pilotnega projekta, financiranega iz evropskih kohezijskih sredstev in proračuna, ki se je začel jeseni leta 2015 in je bil podaljšan do leta 2019, so okrog 27.000 ljudem predstavili alkoholno problematiko in nova znanstvena spoznanja o škodljivosti alkohola, pri približno 20.000 ljudeh so se dejansko začeli pogovarjati o njihovem pitju alkohola, približno 4000 ljudi je v obravnavi, kar pomeni, da delajo v smeri zmanjševanja prekomernega pitja alkohola, 441 pa je bilo v sklopu projekta uspešno ozdravljenih.

Projekt bo potekal do leta 2021, že sedaj pa poteka priprava sistemske ureditve tega področja, s katero bi Sopa pristop postal del rednega dela zdravstvenih in socialnih delavcev.