c S

Mestna knjižnica Ljubljana ta teden v znamenju nizozemske kulture

02.12.2019 08:07 Ljubljana, 02. decembra (STA) - V Mestni knjižnici Ljubljana se bo v okviru projekta Svet med nami nocoj z otvoritveno prireditvijo začel Teden nizozemske kulture, ki bo potekal vse do petka. Deželo bogate kulturne in zgodovinske dediščine bodo predstavili s predavanji, pogovori, izobraževalnimi delavnicami, filmskimi projekcijami, glasbenimi dogodki ter razstavami.

Na nocojšnji slovesnosti v Knjižnici Otona Župančiča bosta zbrane nagovorila direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Teja Zorko in nizozemski veleposlanik v Sloveniji Marco Hennis. Predstavitvi programa tedna bo sledil pogovor novinarke Ksenije Horvat z veleposlanikom Hennisom o nizozemski kulturi, zgodovini, mentaliteti in vlogi ter položaju Nizozemske v sodobnem evropskem prostoru. Za umetniški del bo poskrbel lutnjist Boris Šinigoj s predstavitvijo renesančne nizozemske glasbe.

V Tednu Nizozemske kulture bodo, kot so zapisali v Mestni knjižnici Ljubljana, posebno pozornost namenili likovni umetnosti in zgodovini t.i. zlate dobe Nizozemske, ko je ta postala ena izmed največjih pomorskih in trgovskih velesil Evrope.

Posvetili se bodo umetnosti njenih velikih likovnih umetnikov, kot so bili Rembrandt van Ryn, Vincent van Gogh, Jan Vermeer in Frans Hals, ter idejam humanistov, kot so bili Baruch Spinoza, Erazen Rotterdamski in številni drugi protestantski in svobodomiselni umi, ki so Evropi odstrli nove horizonte oziroma novo dobo širitve evropskega kulturnega prostora in idej, so zapisali.

Poskrbljeno bo tudi za otroke, ki bodo lahko kulturo Nizozemske spoznavali skozi ure pravljic in na izobraževalnih delavnicah.

Teden nizozemske kulture v Mestni knjižnici Ljubljana pripravljajo v sodelovanju z nizozemskim veleposlaništvom, Filozofskima fakultetama v Ljubljani in v Mariboru, Fakulteto za arhitekturo, Narodno galerijo, Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter ZRC SAZU.