c S

V Škofji Loki odpirajo sedem milijonov evrov vreden vrtec

29.11.2019 20:01 Škofja Loka, 29. novembra (STA) - V Škofji Loki so danes slovesno odprli enega najsodobnejših vrtcev v Sloveniji in v Evropi. Skoraj nič-energijski objekt je namreč zgrajen po najsodobnejših trajnostnih gradbenih in energetskih standardih. Skupna vrednost projekta je znašala kar 7,5 milijona evrov, pri čemer je občina pridobila za 1,3 milijona evrov iz Eko sklada.

Vrtec Kamnitnik je občina zgradila na območju nekdanje vojašnice v Škofji Loki. Gradnja se je začela avgusta lani, gradbena dela pa je izvajala družba Kovinar - Gradnje ST skupaj s partnerjem družbo Riko Hiše. Dela so potekala tekoče in večinoma v skladu s sprejetim terminskim planom, uporabno dovoljenje za stavbo pa so izdali 23. oktobra.

Objekt se razprostira na 10.000 kvadratnih metrih, od tega zunanje zelene površine in igrišča obsegajo 5000 kvadratnih metrov. Zgrajen je v dveh etažah, iz katerih je neposredni izhod v zeleno okolje parka. V objektu bo tudi centralna kuhinja za pripravo do 1300 obrokov dnevno, ki bo služila za pripravo obrokov za vse vrtčevske enote v občini. V novi enoti Kamnitnik pa bo imela prostore tudi uprava Vrtca Škofja Loka.

Novi vrtec je zgrajen po najsodobnejših trajnostnih gradbenih in energetskih standardih. Vrtec je skoraj nič-energijski, ogrevala ga bo toplotna črpalka voda-voda. Kot je izpostavil škofjeloški župan Tine Radinja, gre za enega najbolj modernih, najmanj energetsko potratnih in skoraj optimalno zgrajenih objektov v državi.

Skupna vrednost projekta je sicer znašala kar 7,5 milijona evrov, pri čemer je občina od Eko sklada pridobila 1,3 milijona evrov. Takšna nič-energijska gradnja z veliko uporabe lesa je podražila investicijo, vendar Radinja meni, da se "na dolgi rok tudi v nekem našem odnosu do okolja to več kot izplača". Verjame tudi, da bo novi vrtec velik korak v kakovosti vrtčevskega varstva v Škofji Loki.

Novi vrtec bo imel skupaj 15 oddelkov, in sicer štiri za prvo in devet za drugo starostno obdobje, imel pa bo tudi dva razvojna oddelka. Večina oddelkov bo z delovanjem začela že v ponedeljek, tri nove oddelke za prvo starostno obdobje pa bodo odpirali postopoma, in sicer dva v sredini januarja in enega v februarju. Skupaj bo lahko vrtec sprejel do 330 otrok, za katere bo skrbelo približno 60 zaposlenih.

Z novim vrtcem Škofja Loka v veliki meri rešuje problematiko vrtčevskega varstva, saj je bilo doslej veliko otrok brez prostora v javnih vrtcih. V novo enoto Kamnitnik se selijo vsi oddelki trenutne enote Čebelica v dijaškem domu, ki se s tem zapira. Poleg že obstoječih pa bo v novem vrtcu začel delovati nov razvojni oddelek ter štirje oddelki prvega starostnega obdobja. Skupno to pomeni 54 novih mest.

Na čakalni listi za sprejem v vrtec je trenutno 92 otrok, od tega 87 v prvem starostnem obdobju. Po odprtju novih oddelkov bodo v vrtec vključeni vsi otroci z rednega čakalnega seznama in del otrok z izrednega čakalnega seznama, z vlogami oddanimi po roku za vpis. Po trenutnih podatkih bo to pomenilo, da bo na čakalni list po odprtju novih oddelkov ostalo okoli 35 otrok, večinoma v prvem starostnem obdobju.