c S

Ob 25-letnici Slovenske znanstvene fundacije o premalo razvojno usmerjenem proračunu

28.11.2019 07:09 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Predsednik vlade Marjan Šarec je ob 25-letnici Slovenske znanstvene fundacije sprejel predsednika njene uprave Edvarda Kobala. Med drugim sta spregovorila o tem, da je proračun premalo razvojno naravnan, da bi Slovenija lahko dosegla želen napredek, so v sporočilu za javnost zapisali na SZF, ki letos praznuje 25 let delovanja.

Kobal je predsedniku vlade izročil tudi zahvalno listino SZF ob njenem srebrnem jubileju in ga seznanil z najpomembnejšimi aktivnostmi SZF za naslednjih 25 let delovanja.

SZF bo tako med drugim nadaljevala s spodbujanjem doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti za raziskovalno delovanje na področjih planetarnih izzivov v 21. stoletju v tesnem sodelovanju s Svetovno federacijo znanstvenikov (Ženeva). Podpirala bo aktivno, dovolj glasno, vidno ter prepoznavno vlogo mladih, ki prepoznavajo svoje življenjsko delovanje na področju vesoljske znanosti in tehnologije med 18. in 35. letom starosti ter mreženje mladih slovenskih raziskovalcev na Dnevu raziskovalcev.

Predsednik vlade je po predstavitvi prednostnih aktivnosti SZF poudaril prizadevanja vlade, da znanstvenoraziskovalni dejavnosti tudi z deležem proračunskih sredstev priznava dejansko razvojno vlogo v slovenski družbi. Ob tem je izpostavil "zvezane roke" zaradi sestave državnega proračuna, so še sporočili.