c S

Kutnarjeva prevzela dolžnosti rektorice Univerze na Primorskem

26.11.2019 08:39 Koper, 26. novembra (STA) - Dosedanji rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič je v ponedeljek v dvorani sv. Frančiška v Kopru s simbolično predajo rektorske insignije predal rektorske časti in dolžnosti Klavdiji Kutnar. Ta je bila kot edina kandidatka izvoljena maja letos, štiriletni mandat pa je uradno nastopila v soboto.

Nova rektorica je v nagovoru predstavila svoje začetke delovanja na primorski univerzi, ki segajo v leto njene ustanovitve 2003. Pet let kasneje, leta 2008, je Kutnarjeva kot prva doktorirala na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Ob tem je dejala, da program, s katerim se je predstavila na volitvah, "nikakor ni visokoleteč načrt, ki bi povzemal trenutne trende ostalih univerz ali bi si želel biti všečen mednarodnim kazalnikom. Vse točke programa bomo skupaj lahko izpolnili enostavno zato, ker smo kot univerza tega sposobni. Ker imamo zelo dobre podporne službe, izjemne raziskovalce in odlične pedagoge in seveda študente. In tudi zato, ker bomo kmalu polnoletni in je napočil čas, da si upamo več."

Vodstveno ekipo poleg rektorice sestavljajo štirje prorektorji za ključna področja delovanja univerze: Darjo Felda, prorektor za študijske zadeve, Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo, Rok Strašek, prorektor za ekonomiko in finance, in David B. DeVallance, prorektor za internacionalizacijo, ter glavni tajnik Boštjan Frelih.

V ospredju novega vodstva univerze je več ciljev, med drugim pridobiti vsaj en projekt pod okriljem Evropskega raziskovalnega sveta in s tem dodatno potrditi znanstvenoraziskovalno uspešnost, so še sporočili s primorske univerze.

Cilj je tudi okrepiti Svet zaupnikov in Štipendijskega sklada UP za razširitev dostopnosti univerze širšemu okolju ter povečati delež v sredstvih za visokošolsko izobraževanje in raziskovanje v skladu s pomenom regije v Sloveniji ter s tem finančno in infrastrukturno utrditi univerzo.

Dosedanji rektor Marušič se je po osemletnem vodenju visokošolske institucije v svojem nagovoru zahvalil celotnemu univerzitetnemu prostoru v Sloveniji in po svetu in vsem, ki so mu bili v pomoč in oporo zadnjih osem let.